Suriyelilerin gelecek planı
Şehrin göbeğinde farklı bir dünya-4
2011 yılında Suriye'de başlayan çatışmaların ardından Türkiye'ye gelmeye başlayan Suriyeliler, ülkede geçici koruma statüsüyle yaşıyor. Türkiye’de kayıtlı geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 16 Eylül 2021 tarihi itibarıyla bir önceki aya göre 8 bin 913 kişi artarak toplam 3 milyon 710 bin 497 kişi oldu. Bu kişilerin 1 milyon 758 bin 617’sini (%47,4) 0-18 yaş arası çocuklar oluşturuyor. 0-18 yaş arası çocuklarla kadınların toplamı ise 2 milyon 628 bin 198.
Geçici koruma statüsüyle Türkiye'de bulunanlar dışında bir de ikamet izni ile Türkiye'de yaşayan Suriyeliler var. Bu kesim, ekonomik durumu nispeten daha iyi olan Suriyelilerden oluşuyor. Bu izinle Türkiye'de bulunan Suriyeli sayısı ise 97 bin 658. Bunların yanında Türkiye'ye yasal giriş, çıkış veya ikamet kurallarını ihlal eden ve düzensiz göçmen konumunda olan kayıt dışı Suriyeliler de oluyor.
Yasadışı giriş, giriş koşullarının ihlali, vizenin geçerlilik tarihinin sona ermesi, izinsiz çalışma veya yasadışı çıkış nedenleriyle, bulundukları ülkedeki hukuki statüden yoksun olan kişilere düzensiz göçmen deniyor. Suriyelilerin geçici koruma statüsünden doğan haklarını kullanmaları için bu statüde kayıt yaptırmış olmaları gerekiyor.
16 Eylül 2021 tarihi itibarıyla geçici barınma merkezlerinde kalan Suriyelilerin sayısı 52 bin 497 kişi olarak açıklandı. Bu sayı geçen ay (19 Ağustos 2021) 53 bin 611 kişi, 2021’in başında 58 bin 752, 2020’nin başında 63 bin 247 kişi, 2019’un başında 143 bin 558 kişi, 2018’in başında ise 228 bin 251 kişiydi. Suriyelilerin yalnızca %1,4’ü kamplarda yaşıyor. 16 Eylül 2021 tarihi itibarıyla şehirlerde yaşayan Suriyeli sayısı 3 milyon 658 bin kişi olarak açıklandı. Şehirlerde yaşayan Suriyeli sayısı geçen aya göre 10 bin 27 kişi arttı. Suriyelilerin %98,6’u şehirlerde yaşıyor.
ÇOĞU ÜLKELERİNE GERİ GİTMEK İSTİYOR
Suriyeli göçmenlere yönelik hazırlanan rapora göre; sığınmacıların önemli bir çoğunluğu, Suriye’de barış ortamı sağlanıp demokratik bir düzen kurulduğunda ülkesine dönmek ve ülkelerindeki demokratik dönüşümün parçası olmak istiyor. Ancak Türkiye’de yaşamaya devam etmek isteyenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazla. İşte Suriyeli sığınmacıların geri dönüşe ilişkin düşünceleri…
“TÜRK VATANDAŞLIĞI İSTEMİYORUM”
9 yıldır Konya’da yaşayan Ali, “Türkiye çok güzel fakat bazı Türkler bizlere iyi davranıyor bazıları bizlere çok kötü davranıyor. Ben sadece Suriyelilerin çalıştığı bir firmada çalışıyorum. Türklerle sadece çalışmadığım zamanlarda denk geliyorum ama bazen kötü muamele görüyoruz. Bu bizleri üzüyor” dedi.
“SAVAŞ BİTER BİTMEZ DÖNECEĞİM”
Savaş ortamına geri dönmek istemediğini ifade eden Ali, savaş biterse Suriye’ye dönerim dedi. Ali, “ Ben savaş biter ve Esad gittiği zaman evime geri döneceğim. Orası benim memleketim. Burada kalmaya devam etmeyeceğim. Türk vatandaşlığı da almayı düşünmüyorum.
“SURİYE’YE DÖNMEYECEĞİM”
6 yıldır Konya’da yaşayan Talha savaştan kaçarak Konya’ya geldi. Açıklamalarda bulunan Talha, “Savaş yüzünden Konya’ya geldim. 6 yıldır Konya’dayım. Burayı çok sevdim ve alıştım. Savaş bitse bile Suriye’ye dönmeyi düşünmüyorum. Burada iş buldum, meslek öğrendim. Öğrendiğim mesleği burada devam ettirip hayatıma Türkiye’de devam edeceğim. Sigorta yapmıyorlar ama maaşımı tam alıyorum. İlerde vatandaşlık da alacağım. Bazı Türkler çok ırkçılık yapıyor ve bizlere kötü davranıyorlar” dedi.
“AİLEM GİDECEK AMA BEN KALACAĞIM”
Hamid, Türkiye’yi sevdiğini söyleyerek sıkıntılı durumlar yaşadıklarını da kaydetti. Hamid, “Türkler bizlere iyi davranmıyor. Mültecisiniz memleketinize gidin diyorlar. 8 yıldır Konya’dayım ve burayı çok sevdim. Savaş biterse ailem Suriye’ye döner ama ben dönmeyi düşünmüyorum. Türk vatandaşlığı almak istiyorum. Belki başka şehre giderim ama Türkiye’de kalmaya devam edeceğim” dedi.
“TÜRKİYE ÇOK GÜZEL”
Eğitim hayatını Konya’da sürdüren küçük Hasan ise geleceğe dair umut besleyenler arasında yer alıyor. Hasan, “Türkiye çok güzel. Okulda birçok arkadaşım var. Türk arkadaşlarım bizlere güzel davranıyor ve öğretmenlerimiz bize güzel eğitim veriyor” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.