TGB Konya’dan öğrencilerin yurt sorununa çözüm önerisi

TGB Konya’dan öğrencilerin yurt sorununa çözüm önerisi

Türkiye Gençlik Birliği Konya İl Başkanlığı Gedavet Yürüyüş Yolu üzerinde yurt yetersizliği ve ev kiralarındaki artışlar üzerine açıklama yaptı.

Türkiye Gençlik Birliği ile birlikte Selçuk Üniversitesi ve Konya Teknik Üniversitesi'den öğrenci toplulukları da katılım gösterdi.

Açıklamayı gerçekleştiren TGB Konya İl Başkan Vekili Mustafa Koz Yurt ve artan ev kiraları sorununa dair çözüm önerilerini aktardı. Öğrencilerin özel yurtlara mecbur bırakılmaması gerektiğine devlet yurtlarının sayısının artırılmasını gerektiğine değindi.

Açıklamada "Öğrencinin Sorunu Türkiye'nin sorunu", "Öğrenciyi barındır, Türkiye'yi kalkındır" sloganları atıldı.

TGB Konya İl Başkan Vekili Mustafa Koz’un yaptığı açıklamanın tamamı:

“1,5 yıllık aranın ardından yüz yüze eğitimin başlamasıyla okullarımıza büyük bir heyecanla dönmeyi beklerken barınma konusunda ciddi sorunlarla karşı karşıyayız.

Bugün burada, üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma sorununa dair, çözüm önerilerimizi ifade etmek üzere toplanmış bulunuyoruz.

Ülkemizde şu an da 4 milyonun üzerinde üniversite öğrencisi örgün ve ikinci öğretimde eğitim görmektedir. Fakat KYK yurtlarının kapasitesi 670 bindir. Dolayısıyla KYK’ya başvuran birçok öğrenci yurda yerleşememekte, yedeklerde beklemektedir. Bununla birlikte özel yurtların pahalılığı, ev kiralarındaki artış ve kimi yerlerde fırsatçıların ev kiralarını usulsüz şekilde artırması öğrencileri zor durumda bırakmaktadır.

Öğrencileri yüksek kiralara, fırsatçılara, özel yurtlara mecbur bırakamayız. Öğrencinin öğrenim hakkı olan barınma sorununu acilen çözmeliyiz. 

Bu sorunu çözmek için en başta atılması gereken adım bir sorunun olduğunu kabul etmektir. Sorunu yok sayarak görmezden gelerek çözemeyiz. Nitekim Konya Valiliğimiz de başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir tarafında valilikler, belediyeler, rektörlükler harekete geçmiştir.

SLOGAN: ÖĞRENCİNİN SORUNU, TÜRKİYENİN SORUNU

 

Barınma sorununa kalıcı çözüm devlet yurtlarını arttırmak ve ihtiyaca uygun hale getirmektir. Bu olmadığı takdirde barınma ile, öğrencinin aylık maliyeti bir ailenin aylık maliyetine denk düşecektir. Üniversite öğrencilerinin ve ailelerin bu yükü taşıyamayacağı ortadadır.

 

Valiliğimizin kısa vadeli anlık çözümünü önemli ancak yetersiz görüyoruz. Buradan soruyoruz  1 ay sonra öğrencilerin misafirlikleri bittikten sonra onları nasıl bir sonuç bekleyecektir? Bir eğitim politikası olarak devlet yurtları sayısını arttırmalıyız.

Vatansever Türk Gençliği olarak barınma sorununun banklarda yatarak değil sorununa uzun vadeli ve kalıcı çözümler üreterek çözüleceğini biliyoruz.

SLOGAN: ÖĞRENCİYİ BARINDIR, TÜRKİYE’Yİ KALKINDIR

 

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ve Valiliğimizin çalışmaları bu sorunun kısa vadede çözümü için olumludur. Fakat yeterli değildir. Gençliğin tekrar bu sorunu yaşamaması için daha etkili ve kapsamlı bir çözüm gerekmektedir.

Bu doğrultuda gençliğin barınma sorununu için çözüm önerimizi açıklamaktayız:

1-) Öğrencinin yurt ihtiyacı tespit edilmeli ve yurtları açmak için gerekli takvim oluşturulmalıdır.

 

2-) Hızlıca yeni yurtların yapımı için harekete geçilmelidir

 

3-) Yurtlar açılıncaya kadar, hiçbir öğrenci açıkta kalmasın diye bütün kamu kurumları seferber edilmelidir. Bu açıdan valiliğimizin çalışması örnektir. Misafir öğrenciler, devlet yurtlarına yerleşene kadar misafirliğe devam etmelidir.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.