Anadolu sofralarının vazgeçilmezi... Lokanta usulü bazlamanın püf noktaları ve tarifi

Anadolu sofralarının vazgeçilmezi... Lokanta usulü bazlamanın püf noktaları ve tarifi
Bazlama yaparken bilmeniz gereken tarif

Anadolu mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan bazlama, özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olarak karşımıza çıkıyor. Lokanta usulü hazırlanan bu enfes lezzetin püf noktalarını ve tarifini sizlerle paylaşmak istiyoruz.


Bazlama yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hamurunun doğru kıvama gelmesidir. Hamurunun yumuşak ve elastik olması, pişerken kabarmasını ve içi yumuşacık olmasını sağlar. Bunun için öncelikle un, maya, tuz ve suyu yoğurma kabına alarak yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurmalısınız. Yoğurma işlemi sırasında hamurunuzun ele yapışmamasına dikkat etmelisiniz.

Yoğurma işlemi bittikten sonra hamurunuzu üzerini streç film ile kapatıp, oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat kadar dinlendirin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, avuç içinde yuvarlayarak şekil verin. Daha sonra üzerini nemli bir bezle örtüp, yaklaşık 15-20 dakika daha dinlendirin.

BAZLAMA TARİFİ NASIL?

MALZEMELER

maxresdefault-001.jpg

4 su bardağı un
Bir çay bardağı yoğurt
Bir su bardağı su
Bir tatlı kaşığı kabartma tozu
Bir tutam tuz

YAPILIŞI


Bazlama yapımına ilk olarak 1 çay bardağı yoğurt ve 1 su bardağı suyu hamuru yoğuracağınız kaba koyup karıştırarak başlayın.

Yoğurt ve suyu karıştırdıktan sonra 1 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu ve bir tutam tuzu da karışıma ekleyin ve iyice karıştırın. Dilerseniz bu aşamada kabartma tozuna ek olarak bir tutam karbonat da ekleyebilirsiniz. Bu sayede hamurunuz pişirirken daha kolay kabarır.

Tüm malzemeleri ekledikten sonra kalan 3 su bardağı unu yavaş yavaş hamurunuza ekleyerek karıştırmaya başlayın. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken nokta homojen bir hamur elde etmek ve hazırladığınız hamurun ele yapışmayacak kıvamda olmasıdır. Eğer daha cıvık bir hamurunuz olduysa ununuzu biraz daha arttırabilirsiniz.

Kaba ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar hamurunuzu yoğurmaya devam edin. Daha sonra hazırladığınız hamurun üzerini bir bez yardımıyla örterek yaklaşık 10-15 dakika dinlenmeye bırakın.

Kaynak: Mynet.com, Youtube.com

İlgili Haberler

Kaynak:BBN