FETÖ'nün darbe girişimi nedeniyle 1364 sanık cezalandırıldı

FETÖ'nün darbe girişimi nedeniyle 1364 sanık cezalandırıldı

FETÖ'nün İstanbul'da 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi faaliyetlerine katıldıkları tespit edilen 2 bin 190 kişi 41 ana davada yargılanırken, en kritik davalarda hakim karşısına çıkarılan 1364 örgüt mensubu hapis cezalarına çarptırıldı.

FETÖ'nün, Türk Silahlı Kuvvetleri içine sızan subayları aracılığıyla 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirdiği kanlı darbe girişimi 6. yılını geride bırakırken, İstanbul'da çıkan olayları soruşturmakla görevli İstanbul Adalet Sarayı en yoğun dönemlerini geçirdi. FETÖ bağlantıları olduğu tespit edilen hakim ve savcılar ile memurların görevden alınmasıyla iş yükü daha da artan adliyede, gözaltına alınan binlerce şüpheli sorgulandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, darbe girişimine aktif olarak katıldıkları veya örgütle bağlantılı oldukları tespit edilen şüphelilere yönelik yürütülen soruşturmalar sonucu 6 yılda 18 bin 883 iddianame hazırlandı, hakkında işlem başlatılan ancak bir suça karıştığı saptanamayan kişilere yönelik 38 bin 607 takipsizlik kararı verildi.

Darbe girişiminde İstanbul'da çeşitli yerlerin ele geçirilmesiyle ilgili 41 dava açıldı.

FETÖ'nün darbe girişimi nedeniyle İstanbul'da 1364 sanık cezalandırıldı

Bazı davalarda sanık sayılarının 100'ü geçmesi, bazı davaların da aynı günlerde görülmesi nedeniyle İstanbul Adalet Sarayı'ndaki duruşma salonları yetersiz kaldı.

Bunun üzerine duruşmalar, Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki salonlar, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ndeki büyük salon, Bakırköy Adliyesi Konferans Salonu, Kartal'daki İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ndeki büyük salon, Büyükçekmece Mimar Sinan Spor Salonu ve Silivri Alibey Spor Salonu'ndan dönüştürülen yerlerde yapıldı.

Zamandan tasarruf etmek için duruşmalar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt altına alınıp sonradan yazıya döktürülse de bazı duruşmalar iki ay boyunca gece yarılarına kadar devam etti.

Yargılama sürecinde konu, yer ve sanıklar arasındaki bağlantılar nedeniyle bir kısım sanıkların dosyaları ana davalardan ayrıldı.

Üst düzey güvenlik önemleri altında, binlerce sayfalık iddianameler, ifadeler, görüntüler ve raporların incelenmesinin ardından darbe girişimi faaliyetleri nedeniyle yargılanan 2 bin 190 sanıktan 1364'ü, aralarında "Anayasayı ihlal"in de bulunduğu çeşitli suçlardan cezalandırılırken, 826 sanık tüm suçlardan beraat etti.

41 ana dava ile bu davalardan ayrılan dosyaların tamamı, görüldükleri yerel mahkemelerce karara bağlandı.

Darbe girişimi faaliyetleri ve FETÖ bağlantıları nedeniyle hapis cezası verilen 2000 tutuklu ve hükümlü, Silivri Cezaevi'nde kalıyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.