Bilim kurgu gerçek oluyor: ABD ordusu lazer silahlarına geçiyor
ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) yakınlığıyla bilinen Defense News'de yayınlanan haberde Pentagon'un özellikle ABD kara ve deniz kuvvetlerini kademeli olarak lazer silahlarıyla donatma faaliyetlerine hız verdiği bilgisi paylaşıldı. ABD hükümeti de Çin tehlikesine karşı Pasifik'teki Amerikan filolarına lazer silah sistemleri entegre etmeyi planlıyor.
3 KAT FAZLA BÜTÇE İSTENECEK
“Yönlendirmeli enerji silahları bilim kurgudan gerçek hayata zıplıyor” başlıklı yazıda Pentagon'un özellikle ABD Kara ve Deniz Kuvvetleri'nde lazer silah sistemlerine kademeli geçiş sürecini hızlandırdığı bilgisine yer verildi. Buna göre kara ve deniz kuvvetlerinin lazer silahlarla donatılması için süreç hızlandırılacak. Yayın organında ayrıca Pentagon'un bu konuda Kongre'ye bir brifing vereceği de iddia edildi.
Elde edilen bilgilere göre ABD Savunma Bakanlığı Amerikan Kongresi'nden yaklaşık 1 milyar dolar harcadığı lazer silah ve araç sistemleri için ayrılan bütçenin gelecek yıl üç katına çıkarılmasını talep edecek. Pentagon'un lazer sistemleri için 2025 önceliği de belli oldu. Buna göre İHA, SİHA ve akıllı takip-seyir füzelerini etkisiz kılacak lazer teknolojilerine öncelik verilecek. Pentagon son olarak 2023 federal bütçesinden lazer teknolojileri için toplam 1.14 milyar dolarlık pay almıştı.
5 FARKLI LAZER SİSTEMİ GELİŞTİRİLDİ
2022 Şubat ayında ABD Savunma Bakanlığı Araştırma ve Mühendislik Birimi tarafından lazer enerji silahları “kritik savunma teknolojileri” listesine girerken 2023 yılında ise “öncelikli savunma teknolojileri” listesine girdi.
ABD'nin ürettiği lazer silah sistemleri arasında, İHA ve SİHA'ları vurabilen HEL (High-energy lasers – yüksek enerji lazerleri), kısa mesafe hava ve kara savunma sistemi olarak tasarlanan HPM (High-power microwave – yüksek güçlü mikrodalga silahı), Alçak irtifa hava hedeflerini etkisiz hale getirebilen SHORAD (Short range air defense – kısa mesafe hava savunma lazer sistemleri), düşman İHA ve SİHA sistemlerini etkisiz hale getirebilen C-UAS sistemleri, düşman roket, top ve havan toplarını etkisiz hale getirebilen C-RAM lazer sistemleri bulunuyor.
HAVA VE KARA SİSTEMLERİ
Yayın organına görüş veren Pentagon yetkilileri ise lazer sistemlerinin düşman araçlarını aşırı ısıtıp eritme kapasitesini ve elektromanyetik sistemlerinin de düşman araçlarının elektronik çalışma düzeneklerini bozma etkinliğini arttırmaya çalıştıklarını açıkladı.
Hali hazırda Pentagon bünyesinde İsrail savunma firması Rafael'in Demir Işın HPM sisteminin ve Amerikan savunma firması Epirus'un mikrodalga sistemlerini de geliştirdiği ifade edilirken, ABD Hava Kuvvetleri ise THOR adı verilen lazer silah sistemini test ediyor. Öte yandan ABD'deki Booz Allen Hamilton firmasının da 'Helworks' adlı lazer silah sistemini Amerikan Stryker savaş araçlarına entegre etmeye başladığı gelen bilgiler arasında.
5 FİRMA MÜCADELE HALİNDE
ABD'nin yeni jenerasyon destroyerlerine 'ODIN' adı verilen lazer silah sistemi entegre ettiği de ifade edilirken, yayında Pentagon'un Ortak Ufak İnsansız Hava Sistemleriyle Mücadele Ofisi ve Kara Kuvvetleri Hızlı Yeterlilik ve Kritik Teknolojiler Ofisi'nin şu ana kadar 5 ABD savunma firmasının geliştirdiği lazer silah sistemlerini test ettiğine de değiniliyor.
ÇİN'E KARŞI LAZER SİLAHI ÖNLEMİ
Elde edilen bilgilere göre ABD lazer sistemlerinde bir başka önceliği de Kuzey Kore ve Çin'e karşı Pasifik Okyanusu'ndaki deniz filolarına vermiş durumda. ABD Başkanı Joe Biden hükümeti üretilecek lazer silah sistemlerinin bir kısmının bu bölgedeki Amerikan savaş ve uçak gemilerine entegre edilmesini istiyor. Pasifik bölgesinde lazer sistemlerinin entegrasyonunun 18-24 ay arasında gerçekleşmesi bekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.