Klon koyun ‘Dolly’, insanları 30 yaş gençleştirebilecek!

Klon koyun ‘Dolly’, insanları 30 yaş gençleştirebilecek!

Yetişkin hücreleri kök hücrelere dönüştüren genetik değişiklikler elde edildi.

Araştırmacılar, 53 yaşındaki bir kadının cilt hücrelerini 23 yaşındaki bir kadınınkiyle eşdeğer olacak şekilde gençleştirdi. Ayrıca Cambridge‘deki bilim insanları, vücuttaki diğer dokularla da yenilemeyi başarabileceklerine inanıyorlar.

Cambridge‘deki ekibin başkanı Wolf Reik, bu tekniğin insanlar yaşlandıkça daha uzun süre daha sağlıklı tutmak için kullanılabileceğini söyledi. Ayrıca Wolf Reik bu gelişme hakkında yorumlarını paylaşmaktan kaçınmadı:

“Birçok yaygın hastalık yaşla birlikte daha da kötüleşiyor ve insanlara bu şekilde yardım etmeyi düşünmek çok heyecan verici”

Bu gençleşme tekniğin kökenleri, Roslin Enstitüsü‘ndeki araştırmacıların bir koyundan alınan bir meme bezi hücresini embriyoya dönüştürmek için kullandığı bir yönteme dayanıyor. Ayrıca bu teknik klonlanmış ilk canlı olan Dolly‘in yaratılmasında kullanılmıştı.

Klon koyun ‘Dolly’, insanları 30 yaş gençleştirebilecek!

Dolly tekniği 2006 yılında daha sonra Kyoto Üniversitesi’nden Shinya Yamanaka tarafından daha basit hale getirildi. IPS adı verilen yeni yöntemde yetişkin hücreleri kök hücrelere dönüştüren genetik değişiklikler elde edildi.

Wolf Reik, ilk uygulamalardan bazılarının, iyileşmeyi hızlandırmanın bir yolu olarak, vücudun kesilmiş veya yakılmış bölgelerindeki yaşlı insanların cildini gençleştirecek ilaçlar geliştirmek olabileceğini söyledi. Araştırmacılar, bir yarayı simüle eden deneylerde, gençleşmiş cilt hücrelerinin daha hızlı hareket ettiğini göstererek, prensipte bunun mümkün olduğunu gösterdiler.

Bir sonraki adımda ise bu tekniğin, kas, karaciğer ve kan hücreleri gibi diğer dokular üzerinde işleyip işlemeyeceğini görmek.

Kaynak: Megabayt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.