Avrupa'da sıcaklık rekorları kırılıyor

Avrupa'da sıcaklık rekorları kırılıyor

Avrupa'da rekor sıcaklıklar yaşanırken, Dünya Meteoroloji Örgütü, (WMO) iklim değişikliğinin bu aşırı sıcaklıkların arkasındaki en büyük etken olduğunu vurguladı.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Sözcüsü Clare Nullis, Avrupa genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Nullis, Avrupa'da son 30 yılın sıcaklık ortalamalarının üzerinde ölçümler kaydedildiğini belirterek, bu durumun arkasındaki en büyük etkenin "iklim değişikliği" olduğunu vurguladı.

81467-aw670960-04-ozel.jpg

Son 30 yılın sıcaklık rekoru

Nullis, sıcaklıkların 1991-2020 yılları arasındaki 30 yıllık periyodu baz alarak ölçüldüğünü ve bu dönemde kaydedilen sıcaklıkların, günümüzdeki değerlerle kıyaslandığında, önemli bir artış gösterdiğini söyledi. "Ölçülen sıcaklıklar, havaların 30 yıllık ortalamanın üzerinde olduğunu gösteriyor. İklim değişikliği, bu aşırı sıcaklıkların arkasındaki en büyük itici güç," ifadelerini kullandı.

Avrupa'da rekor temmuz ayında

Bu yaz, Avrupa'da birçok sıcaklık rekorunun kırıldığına tanık olundu. Nullis, birçok Avrupa ülkesinin kayıtlardaki en sıcak temmuz ayını yaşadığını belirtti. Sicilya'da 11 Ağustos 2021'de kaydedilen 48,8 santigrat derece, Avrupa'nın en yüksek sıcaklık rekoru olarak kayıtlara geçerken, bu yıl da sıcaklıkların aşırı seviyelere ulaştığı gözlemlendi.

Belçika ve Fransa'da alarm durumuna geçti

Ağustos ayında da Avrupa'da sıcak hava dalgası etkisini sürdürmeye devam ediyor. Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü, ülkenin neredeyse tamamında sıcaklıkların 30 ila 35 derece arasında seyretmesi nedeniyle "turuncu alarm" verdi. Fransa'da ise 45 vilayet için "turuncu alarm" ilan edildi. Meteoroloji İdaresi Meteo-France, özellikle güney bölgelerde sıcaklıkların 38 dereceye kadar çıkacağını bildirdi.

İngiltere ve İsviçre de etkilendi

İngiltere'de 12 Ağustos, bu yılın en sıcak günü olarak kaydedildi. Cambridge'de ölçülen 34,8 derece, son yılların en yüksek sıcaklığı olarak dikkat çekti. İsviçre'de ise hafta sonu boyunca kavurucu sıcaklar etkili olurken, Zürih'te 34 dereceye ulaşıldı.

Avrupa küresel ortalamanın üzerinde ısınıyor

Avrupa genelinde sıcaklıkların küresel ortalamadan daha hızlı arttığına dikkat çeken uzmanlar, kıtanın son 50 yılda dünya genelinin iki katından fazla ısındığını belirtiyor. Özellikle Akdeniz ve Balkanlar bölgesi, bu yaz uzun süreli sıcak hava dalgalarına maruz kaldı. Uzmanlar, yüksek sıcaklıkların kısa vadede birçok bölgeyi etkilemeye devam edeceğini öngörüyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.