Fas nerededir?

Fas nerededir?

İslam coğrafyasının en batıdaki ülkesi;Fas

Doğu ve batı kültürlerinin sentezi olan bu gizemli ülke Fas; kurak topraklar ve dünyanın en büyük çöllerinden biri olan Sahra Çölü’nün bir bölümünün yer aldığı ülkedir. Fas aynı zamanda Afrika kıtasında olup da, Afrika birliğine üye olmayan tek ülkedir

Fas, Afrika'nın kuzeybatısında bir ülkedir. Atlantik okyanusu kıyıları Cebelitarık boğazı ile Akdeniz kıyılarını ayırır. Güneyinde tartışmalı Batı Sahara bölgesi ile güney ve güneydoğusunda Cezayir bulunmaktadır. Batısında Atlantik kıyılarına yakın Kanarya adaları ve Madeira Adaları bulunmaktadır. Kuzeyinde Cebelitarık İspanya'yı Fas'tan ayırır.

Ülkenin kendi dilindeki adı “en batıdaki yer” anlamına gelmektedir.  Afrika’nın en kuzey batısında yer alır. Unutulmaz filmlere konu olan Kazablanka şehri, Fas’ta yer almaktadır. Bu şehir aynı zamanda modern yapısıyla da ilgi görmektedir. Sahra Çölü de gidildiğinde görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Bir turizm şehri olan Rabat, ülkenin başkentidir. Fas’ta da en sık şekilde içecek olarak bizim ülkemizdeki gibi çay tüketiliyor. Gezerken girdiğiniz her dükkânda, her evde, her ortamda çay ikramı ile karşılaşabilirsiniz. Bizden farklı olarak onların çayı genelde şekerli nane çayı oluyor. Ülke nüfusunun büyük bir çoğunluğunu Araplar ve Berberiler oluşturmaktadır. Ülkede 4 dil konuşulmaktadır. Fransız sömürgesi yüzünden bir kesim Fransızca, İspanya komşuluğundan kaynaklı bir kesim İspanyolca konuşur. Berberiler, Şelha denilen bir dil de konuşurlar. Ülkenin resmi dili ise Arapça’dır. Para birimi Fas dirhemidir.

KRALIN TAM 27 SARAYI VAR

Fas Kralı’nın ülkenin farklı şehirlerinde 27 sarayı bulunuyor. Geleneksel mimari ile inşa edilen saraylar daha çok kralın tatilini geçirdiği, dinlendiği yapılar olarak kabul ediliyor. 27 saraydan yalnızca Marakeş’te bulunan Bahia (Behiye) Sarayı ziyarete açık. Özel hayatına önem veren Fas Kralı, Behiye Sarayı’nı ülkenin görkemi ve zenginliğini merak eden ziyaretçilerin görebilmesi için ziyarete açmış.

ÜLKE MUTFAĞI / NE YENİR NE İÇİLİR

Fas mutfağındaki hemen hemen her yemekte et kullanılır. Deniz ürünlerine de yemeklerinde yer verirler. Kuskus, Pastilla, Harira, Kaliya ülkenin bilinen tatlarındandır. En çok tüketilen içecekleri çay ve kahvedir. Aşırı ve karışık baharatlanmış yemekleri ve sokakta satılan et yemekleri haricinde tüm Fas lezzetleri dikkat çekicidir.

FAS’IN GEZİLECEK YERLERİ

Marakeş / Jemaa El-Fnaa Meydanı: Şehrin en ünlü yerlerinden biridir. Bu meydan turistler için büyük bir alışveriş ve eğlence merkezidir. Daha sakin olduğu gündüz saatlerinde portakal suyu satan tezgâhları, deriden yapılmış geleneksel çantalarıyla dolaşan su satıcılarını, kanun dışı olmasına rağmen maymun ve yılan oynatanları görebileceğiniz meydanın çehresi akşam saatlerinde değişiyor.

Marakeş / Majorelle Bahçeleri: Majorelle Bahçeleri, adını Fransız ressam Jacques Majorelle'den almış. 1919'da kente yerleşen ressamın gezdiği ülkelerden topladığı egzotik bitki türleriyle oluşturduğu botanik bahçesi, Majorelle vefat ettikten sonra Fransız modacı Yves Saint Laurent'e satılmış. Dünyanın en güzel bahçelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Marakeş / Kutubiye Camii: Marakeş'in en önemli simgelerinden biri olan Kutubiye Camii, Jemaa el-Fnaa Meydanı'nın hemen paralelinde bulunmaktadır. Marakeş'in en büyük camisi olan Kutubiye Camii 13. yüzyılda Berberi Kral Yakup Mansur zamanında inşaa edilmiştir.

Meknes / Mansur Kapısı: Kentin simgesi sayılan Mansur Kapısı, ülke genelindeki benzerleri arasında en büyüğü ve görkemlisi. Yapımına Molla İsmail döneminde başlanılan ve oğlu Molla Abdullah'ın tahtta olduğu 1732 yılında tamamlanan kapı, aynı zamanda oldukça hoş bir mimariye sahip.

Meknes / Volubilis: Kuzey Afrika'nın en iyi korunmuş antik yerleşimlerinden birisi olan Volubilis, M.Ö. 3. yüzyıldan itibaren Berberiler ve Romalılar tarafından kullanılmış. Moritanya Krallığı'na başkentlik yaptığı düşünülen antik kent, kalıntılarında yapılan kazı çalışmaları sonucunda gün ışığına çıkartılan mozaikleri ile ün kazanmıştır.

Meknes / Dar Jamai Müzesi: Dar Jamai Müzesi, 1920 yılında kurulmuş. Sultan I. Hasan'ın veziri Muhammed Ben Al-arbi L-jamaai tarafından 1882 yılında inşa ettirilen sarayda faaliyet gösteren müze koleksiyonu 14. yüzyıldan kalma geleneksel seramik, mücevher, tekstil ve ahşap oyması eşyalardan oluşuyor.

Kazablanka / 2. Hasan Camii: Kazablanka’nın en önemli yapısı olan II. Hasan Camii, Mekkeden sonra dünyanın en büyük camii. Fas’ta büyük etkisi olan Kral 2. Hasan’ın gördüğü rüya üzerine yapımına başlanan cami, kralın rüyasına uygun şekilde İslam’ın en batıdaki simgesi olarak, 4 te 3’ü Atlantik Okyanusu’nun üzerine inşa edilmiş. 1980 yılında yapımına başlanan cami, sekiz yılda tamamlanmış. Fransız Mimar Michel Pinseau tarafından tasarlanan caminin minaresi tam 200 metre yüksekliğinde. Aynı anda 100 bin kişinin namaz kılabildiği ve çok ince bir işçiliğin ürünü olan 2. Hasan Camii’nin üzeri, açılabilir konumda.

Kazablanka / Kazablanka Katedrali: Kültürel ve mimari açıdan kente çeşitlilik katan Kazablanka Katedrali, kentin Katolik Fransız rejiminin yönetimi altında olduğu 1930 yılında inşa edilmiş. Fas'ın bağımsızlığına kavuştuğu 1956 yılına kadar kullanılan dini yapı, Paul Tournon tarafından Neo-Gotik tarzda tasarlanmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.