Financial Times'tan çarpıcı Türkiye analizi!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), faiz indirimi kararı dış basında gündem olmayı sürdürüyor. Financial Times'ın son yayınladığı analizde, seçim tarihine ilişkin tahminde bulundu.
Merkez Bankası, geçtiğimiz günlerde faiz indirimine gitti. TCMB’nin söz konusu kararı hem bankaların tahminlerinde hem de dış basının gündeminde yer almayı sürdürüyor.
İngiliz Financial Times gazetesi çarpıcı bir analiz yayınladı. Analizde, “Bir hafta daha TL başka bir şok yaşadı. Merkez Bankası’nın politika faiz oranını 2 puan düşürmesinin ardından para birimi tarihin en düşük seviyesine geriledi. Merkez Bankası, faiz oranlarını yükseltmek yerine faiz indirimine giderek bunu dünyada gerçekleştiren tek büyük para politikası yapıcısı olduğunu gösterdi” denildi.
SEÇİMLERİN NE ZAMAN OLACAĞINI AÇIKLADI
Analizde son olarak şu değerlendirmeler kaydedildi:
“Son anketler, muhalefet partilerinin Erdoğan'ın AKP’si ve müttefikleri karşısında öne geçtiğini gösteriyor. 20 yıl önce göreve geldikten sonra Türkiye ekonomisini canlandırmak için çok şey yapan bir zamanların son derece popüler cumhurbaşkanı, ilacını bulmayı büyük ölçüde başaramadığı enflasyonun kurbanı olma riskiyle karşı karşıya. Analistler, hasarın seçmenler tarafından şiddetle hissedildiğini söylüyor. Ancak yatırımcılar, Erdoğan'ın yakın zamanda sahneyi terk edeceğini varsaymamalı. 2023'e kadar seçim olmayacak.”
“AKP GİDEREK UMUTSUZ HALE GELİYOR”
Makalede, BlueBay Asset Management'tan Timothy Ash’ın görüşlerine de yer verilerek, “Muhalefet gerçekten kazanabileceklerinden emin. (İktidardaki) AKP giderek daha da umutsuz hale geliyor. Erdoğan'ın yanılabileceğini düşünüyorlar" ifadeleri kullanıldı.
"İKİSİ DE ÜSTÜ KAPALI SALDIRILAR"
Analizde "TÜSİAD, kalıcı refah düzeyinin sürdürülebilir olması için, “Merkez bankası bağımsızlığı ve temkinli para ve maliye politikası” uygulanmasına yönelik çağrıda bulundu. TÜSİAD açıklaması aynı zamanda, Türkiye'nin önde gelen iş insanlarından Ömer Koç'un ülkedeki “yorucu” enflasyonu eleştirmesinin hemen ardından geldi" değerlendirmesi yapıldı. Bu iki açıklama ise, "Her ikisi de Erdoğan'a ve yüksek faiz oranlarının enflasyona neden olduğu ve refahın yolunun krediye dayalı tüketimden geçtiği politik inançlarına üstü kapalı ancak sivri saldırılar olarak görülebilir. Aslında bu tür yorumlar yeni değil. Geçmişte de iş dünyasından benzer açıklamalar yapılmıştı. Ancak analistler, momentumun hükümet aleyhine hareket ettiğini ve gündemi muhalefetin belirlediğini söylüyor" şeklinde yorumlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.