KONYA HABER
Konya
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9157 %0,77
47,9224 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Dünya Karbondioksitin gıdaya dönüştürebilir mi? Çinliler yine bir "Çin işi"nin peşinde

Karbondioksitin gıdaya dönüştürebilir mi? Çinliler yine bir "Çin işi"nin peşinde

Çinli bir araştırma ekibi, metanolü beyaz şekere dönüştürebilen bir yöntem geliştirdiklerini duyurdu. Peki bu ne işe yarayacak? İşte detaylar...

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Tianjin Endüstriyel Biyoteknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, geliştirdikleri biyotransformasyon sistemi sayesinde şeker kamışı veya pancarı yetiştirmeye gerek kalmadan sukroz (beyaz şeker) ürettiklerini açıkladı.

Bu yöntem aynı zamanda fruktoz ve nişasta gibi diğer karmaşık karbonhidratların sentezi için de uyarlandı.

Bilim insanları, metanolün endüstriyel atıklardan veya karbondioksitin hidrojenlenmesiyle elde edilebildiğini, dolayısıyla bu yöntemin karbondioksit salımını azaltma hedefine de katkı sağlayabileceğini belirtiyor.

YÜZDE 86 VERİMLE ÇALIŞIYOR

Araştırmacılar, laboratuvar ortamında düşük karbonlu moleküllerden sukroz üretimi için tasarladıkları bu sistemin yüzde 86 gibi yüksek bir verimle çalıştığını bildirdi. Yeni yöntemin enerji tüketiminin de mevcut yöntemlere göre daha düşük olduğu vurgulandı.

ÇİN'DE 15 MİLYON TON ŞEKER ÜTKETİLİYOR

Çin’de yılda 15 milyon ton şeker tüketildiği, bunun yaklaşık 5 milyon tonunun ithal edildiği düşünüldüğünde, bu tür bir teknolojinin özellikle su ve tarım arazisi tasarrufu açısından büyük potansiyele sahip olduğu belirtiliyor.

Araştırmacılar, geliştirdikleri platformun sadece gıda değil, ilaç gibi diğer alanlarda da farklı polisakkaritlerin bitkilerden bağımsız şekilde üretilebilmesi için umut vadettiğini ifade etti. Ancak bu yöntemin endüstriyel ölçekte uygulanabilir hale gelmesi için enzim optimizasyonu ve sistemin dayanıklılığının artırılması gibi aşamalarda daha fazla çalışma yapılması gerektiği de vurgulandı. NTV

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *