“Adnan Menderes’i Anlamak” temalı konferans düzenlendi
Koçarlı Belediyesi 14 Mayıs Milli İrade Salonu'nda düzenlenen etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Bülent Kent, Koçarlı Kaymakamı Fırat Çelik, Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuh Kılıç, Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu ve davetliler katıldı.
Demokrasi Şehidi Merhum Başbakan Adnan Menderes’in hayatı ve 14 Mayıs 1950 tarihinde 27 yıllık tek parti dönemini sona erdiren Demokrat Parti sürecinin anlatıldığı konferansa, Üniversite Söke İşletme Fakültesi Dekan Vekili ve ADÜ Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Turan Akkoyun ve Doktorant Bircan Cangül konuşmacı olarak katıldı.
Prof. Dr. Turan Akkoyun etkinlikte yaptığı konuşmada, Adnan Menderes'in 83 yıl önce iktidara gelmiş bir siyasi hareketin lideri olarak girdiği bütün seçimlerde Türk milletinin desteğini alabilmeyi başaran bir kişilik olduğunu söyledi.
Günümüzde özellikle sosyal medya üzerinden Adnan Menderes ile ilgili birbirinden farklı algılar yaşatılmaya çalışıldığını kaydeden Prof. Dr. Akkoyun, "Onun döneminde; paraların üzerine yeniden Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün resmi konuldu ve kalıcı hale getirildi. Ezanın Türkçe dışındaki dillerde okunma yasağı kaldırıldı. Dördüncü kuvvet olarak kabul edilen basına ve mensuplarına yasal zemin hazırlamak, Ülkeyi yollar vasıtasıyla birbirine bağlamak, İlk, orta ve yüksek tahsil basamaklarında mümkün olduğunca eşitlik kapılarını aralamak, Tarımsal üretimi su ve enerji kaynaklarıyla beslemek, makinalaşmayı gerçekleştirmek, Enerji, makinalaşma hususlarında akademik güzergâh belirlemek ve bilhassa iktidarının ikinci yarısında imar faaliyetleri daha fazla öne çıkmıştır. Sadece İstanbul’da Barbaros Bulvarı, Büyükdere Caddesi, Vatan Caddesi, Millet Caddesi, Eski Edirne Asfaltı açıldı. Sendikalaşma süreci, Öğretmen Okulları, Üniversiteler, Banknot Matbaası kurarak 1958 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti Banknotları ilk defa ülkemizde basılmaya başlandı," şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Turan Akkoyun, “Adnan Menderes’i anlamak Türk Milletini, Anadolu İnsanını anlamak ve Çağdaş Uygarlık düzeyini aşma hedefli Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşama esasının bir basamağı olarak düşünülmelidir,” ifadelerinin ardından konuşmasını sonlandırdı.
Programın devamında, Doktorant Bircan Cangül “Adnan Menderes’i Anlamak” temalı konuşmasında “Demokrat Parti (DP), başlangıçta Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Toprak Reformu ve dolayısıyla ekonomi politikasına karşı sert muhalefetle başlamış, daha sonra siyasi bir harekete dönüşerek Türk siyasetindeki yerini almıştır. Böylece 1945 yılı Haziran ayında Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuat Köprülü ve Refik Koraltan, iktidar partisi olan CHP’nin Meclis Grubuna bir takrir vererek, Türk siyasi tarihinde “Dörtlü Takrir” olarak anılan hareketi başlatmışlar ve DP’yi kurmuşlardır. CHP’nin ekonomi politikası olan devletçiliğe ve ideolojik planda laiklik uygulamalarına karşı tepkide bulunan bu muhalif hareket, liberal ekonominin ve dine saygı ilkelerinin kısa sürede sözcüsü haline gelmiştir,” ifadelerini kullandı.
Adnan Menderes’in konuşmasına değinen Doktorant Bircan Cangül, “Menderes; bağımsız güçlü millet olmanın yolunun sadece maddi kudretten geçmediğini, bunun yanı sıra gençliğin manevi değerlerle donatılmasının çok önemli olduğunu, bunun yolunun ise eğitimden geçtiğini, söyleyerek gençlerin dinden uzak tutulmamasını istemiştir. Menderes aynı konuşmasının bir başka yerinde ise; “Talim ve terbiye sisteminde bu gayeyi göz önünde bulundurmayan, gençliğini millî karakterine ve ananelerine göre mânevi ve insani kıymetlerle teçhiz edemeyen bir memlekette ilmin ve teknik bilginin yayılmış olması, hür ve müstakil bir millet olarak yaşamanın teminatı sayılamaz.” diyerek gençliğin korunmasının milli bir vazife olduğunu, gençliğin vatan ideali etrafında toplanmasının hareket noktası olarak seçildiğini, tahsil ve terbiyede ise, ilmi usullerin daima göz önünde tutulacağı vurgusunu yapmış, eğitim gibi önemli bir ülkünün yaygınlaşmasında hükümetinin gayretlerini sıralamıştır,” dedi.
Konferans, Prof. Dr. Turan Akkoyun ve Doktorant Bircan Cangül’e teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından çiçek takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.