Okullara yapay zekâ ataması: İşte yeni rehber öğretmen
Yapay zekâ milli eğitimde daha etkin kullanılacak. Bakanlık eni sistemi öğretmenlere tanıttı.
SINAFTA YENİ ÖĞRETMEN: YAPAY ZEKÂ
Öğretmenler için yapay zekâ rehberi yayımlandı. Bu sayede öğretmenler, yapay zekâyı öğretim sürecinde etkin biçimde kullanabilecek. Bu sayede yapay zekâ araçlarına kolayca ulaşabilecek ve bunları ders esnasında kullanabilecek. Sade bir şekilde hazırlanan sistemde uygulamalı akışlar, farklı ders alanları için geliştirilen özgün komut örnekleri ve eğitimde kullanılabilecek güncel yapay zekâ platformlarına ulaşabilme imkânı bulunuyor.
YENİ REHBER YAPAY ZEKÂ
Yeni sistem yapay zekâ rehberinde, yazılan komutun çerçevesini oluşturmaya yönelik modeller, temel komut verme adımları, etkili komut yazmanın püf noktaları ve komut vermede çeşitli yaklaşımlar yer alıyor.
Yanı sıra yine eğitimde kullanılan yapay zekâ destekli uygulamalar aracılığıyla tasarlanan ders içeriklerinden daha yüksek verim sağlanması ve öğretmenler ile öğrencilerin beklentilerine uygun içerik üretimi için geliştirilen 8 farklı komut formülü de devrede olacak.
YAPAY ZEKÂ ARAÇLARININ BİLİNÇLİ KULLANIMI
"Yapay Zeka ve Eğitim: Öğretmenler İçin Uygulamalı Prompt Mühendisliği ve Üretken Araçlarla Yenilikçi Öğrenme Stratejileri" rehberinde eğitimde kullanılan yapay zeka araçları, kullanım alanlarına göre kategorize ediliyor. "Planlama ve etkili içerik üretimi", "öğretme ve öğrenme etkinlikleri tasarımı", "araştırma ve veri analizi" ile "ölçme, değerlendirme ve geri bildirim süreçlerini güçlendirme" başlıklar öğretme sürecinde öğretmen ve öğrencilere yardımcı olacak.
SINIFTAKİ ÜRETKEN YAPAY ZEKÂ
Yeni sistem içinde metin, görsel içerik, ses, müzik ve video oluşturma, sunum ve içerik düzenleme, oyunlaştırma ile kodlama alanlarındaki üretken yapay zeka araçlarının eğitim öğretim süreçlerinde kullanımına yönelik örnekler bulunuyor. Bu sayede öğretmenlerin zengin ders içerikleri tasarlamasının destekleniyor.
ÖĞRENCİLERE YAPAY ZEKÂ İLE TEMAS KURMAYI ÖĞRETMEK
Yeni sistemde öğrencilere yapay zekâ araçlarının kullanımının öğretilmesi, ders içerikleri oluşturmak ve bütün bunlar için uygun aracın seçilmesi yer alıyor.
TEKNOLOJİK OKUR YAZARLIK
Yapay zekâ araçlarının doğru şekilde seçilmesi ve değerlendirilmesi, öğrenci ve öğretmenlerin teknoloji okuryazarlığının artırılması ve etkili öğrenme süreçlerinin oluşturulması amacıyla hazırlanan rehber sayesinde eğitimde yapay zeka kullanımının daha bilinçli yapılması hedefler arasında yer alıyor.
YAPAY ZEKÂ ETİK KURALLARI
Yeni düzenlemede yapay zekânın etik kullanımına yönelik uyarı ve tavsiyeler de var. Yapay zekâ araçları kullanılırken uyulması gereken etik ilkeler "Adalet ve Eşitlik", "Mahremiyet ve Veri Güvenliği", "Şeffaflık", "Hesap Verebilirlik ve Sorumluluk", "Otonomiye Saygı", "Sosyal Sorumluluk ve Toplumsal Etki" ve "Zarar Vermeme" olarak düzenlendi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.