KONYA HABER
Konya
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9136 %0,75
47,9282 %0,87
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Eğitim Her bölgenin yöresel lezzetine göre liseler geliyor

Her bölgenin yöresel lezzetine göre liseler geliyor

Dünyada artık kültürel güç, yalnızca müzelerde değil; sofralarda, menülerde, hikâyelerde ve mutfaklarda temsil edilmekte. İşte bu bilinçle yola çıkan Millî Eğitim Bakanlığı 7 bölgede gastronomi liseleri kuracak.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Burada öğrenciler sadece “nasıl yapılır?” sorusunu değil, “neden böyle yapılır?”, “toplum için anlamı nedir?” gibi daha derin soruları sorma becerisi kazanacak. Bu liseler aracılığıyla kurulacak her sofra, yalnızca yemeklerin değil; ortak yaşamanın, beraber düşünmenin ve birlikte üretmenin yeniden tasarlandığı bir alan olacak. Nerede ne kurulacak?


Osmanlı mutfağına gençlerin eli değecek! Her bölgenin yöresel lezzetine göre liseler geliyor - 1. Resim

İstanbul-Osmanlı Mutfağı Gastronomi Lisesi (Marmara Bölgesi): İmparatorluk saray mutfağının zarafetini, kentin gündelik tatlarıyla harmanlayacak bu okul, çok katmanlı Osmanlı mutfak mirasını geleceğe taşıyacak.

Antalya-Endemik Bitkiler ve Doğal Ürünler Gastronomi Lisesi (Akdeniz Bölgesi): Bölgenin zengin biyoçeşitliliğiyle şekillenen bu lise, “Türk Akdeniz Mutfağı”nı doğa-insan-kültür etkileşimi çerçevesinde yeniden yorumlayacak. Bu okulda üretilecek ürünlerin başta Antalya’daki beş yıldızlı oteller olmak üzere geniş bir pazara sunulması hedeflenmekte.

Gaziantep-Baklava ve Geleneksel Tatlılar Gastronomi Lisesi (Güneydoğu Anadolu Bölgesi): Hamur ustalığı ve geleneksel tatlı kültürüyle dünyaca tanınan Gaziantep mutfağı, bu okul aracılığıyla çağdaş tekniklerle buluşturulacak.

KONYA-BUĞDAY, EKMEKÇİLİK VE HAMUR İŞLERİ GASTRONOMİ LİSESİ (İÇ ANADOLU BÖLGESİ): Yerleşik hayatın simgesi buğdaydan ekmeğin kültürel kodlarına uzanan bu lise, Anadolu sofra kültürünü bilimsel, tarihsel ve üretmen bir yaklaşımla yeniden işleyecek.

Trabzon-Çikolata ve Pastacılık Gastronomi Lisesi (Karadeniz Bölgesi): Karadeniz’in bereketli bahçelerinden ilhamla çikolata ve pastacılık sanatını çağdaş yorumlarla buluşturan bu lise, gastronomi sanatlarını doğayla, zanaatla ve yenilikle buluşturacak.

İzmir-Meze ve Zeytinyağlılar Gastronomi Lisesi (Ege Bölgesi): Yavaş yaşama felsefesiyle uyumlu üretim ve paylaşım kültürünü merkezine alan bu okul, Akdeniz hayat tarzını meze ve zeytinyağlılar üzerinden yeniden tanımlayacak.

Erzurum-Et ve Süt Ürünleri Gastronomi Lisesi (Doğu Anadolu Bölgesi): Hayvancılığa dayalı geleneksel üretim sistemlerini çağdaş ve sürdürülebilir gastronomi anlayışıyla birleştiren bu lise, yüksek rakımlı coğrafyanın pastoral mutfağını bilimsel temelde temsil edecek. Türkiye Gazetesi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *