KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9418 %0,51
47,8261 %0,56
4.402,43 % 0,43
Ara
BBN Haber Eğitim Konya her alanda ekonomiye katkı veriyor

Konya her alanda ekonomiye katkı veriyor

Selçuk Üniversitesinde hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje ile nar suyu ve nar ekşisi üretiminde açığa çıkan posanın evcil hayvan mamalarında değerlendirilmesi amaçlanıyor.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Huzur Derya Arık yürütücülüğündeki “Köpek Mamalarında Kullanılan Nar Yan Ürünlerinin Hematolojik, Biyokimyasal, Oksidatif Stres Parametreleri ve Dışkı Mikrobiyotası ile Mamanın Sindirilebilirliği ve Raf Ömrü Üzerine Etkileri” adlı proje, TÜBİTAK (1001) tarafından desteklenmeye layık görüldü.

Prof. Dr. Arık, “Projedeki amacımız, nar suyu ve nar ekşisi üretimi sonucunda açığa çıkan, atık ürün olarak elde edilen nar posası ve nar kabuğunun antioksidan özelliğinden faydalanıp köpek mamalarında kullanılarak sindirilebilirliği, dışkı mikrobiyotası üzerine etkileri, köpeklerin kan değerleri ile birlikte mamanın raf ömrü üzerine etkilerini araştırmayı planladık. İki yıl sürmesi planlanan çalışma ile nar kabuğundaki antioksidan özelliği sayesinde kedi ve köpeklerde çok rastlanan kalp damar bozuklukları, kanser ve diyabet gibi hastalıkların önlenmesini hedefliyoruz” dedi.

huzur-derya-arik.jpeg

Nar posası ve kabuğunda çok ciddi bir lif içeriği de olduğunu aktaran Prof. Dr. Arık, “Mamalarda lif olmak zorunda, çünkü lifler hem dışkının kalitesini arttırıyor hem de kalın bağırsak mikrobiyotası yani sindirim sistemini düzenleme etkisi var. Bu projeyle aynı zamanda atıkları ekonomiye kazandırmış, çevre kirliliğinin önüne geçmiş olacağız” diye konuştu.

Prof. Dr. Huzur Derya Arık yürütücülüğündeki projenin araştırmacıları Prof. Dr. Mustafa Selçuk Alataş, Doç. Dr. Oğuzhan Kahraman ve Arş. Gör. Zekeriya Safa İnanç, bursiyer ise doktora öğrencisi Battal Yılmaz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *