Konya'daki bu üniversite yeniden öğrenci alacak. Jeoloji mühendisleri yetişecek

Konya'daki bu üniversite yeniden öğrenci alacak. Jeoloji mühendisleri yetişecek

Konya'da faaliyet gösteren üniversitenin bir bölümü uzun zamandır öğrenci alımı yapmıyor. ÖSYM bu sezon yeniden öğrenciler için tercih açacak.

2018 yılından bu yana Lisans öğrenci tercihine kapalı olan, Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Ülkemizin jeoloji mühendisi ihtiyacı doğrultusunda, ÖSYM tarafından yeniden tercih kılavuzuna dahil edilerek, 2025 yılında öğrenci alımına açılmıştır. 1975’de kurulan, 50 yıllık birikim ve tecrübeye sahip olan KTUN Jeoloji Mühendisliği bölümü 28 öğretim elemanından oluşan güçlü akademik kadrosu ve geniş laboratuvar altyapısı ile Lisans öğrencilerine eğitim-öğretim vermek üzere tümüyle hazırdır.

BU BÖLÜMDE NELER VAR?

KTUN Jeoloji Mühendisliği bölümünde hem Müdek hem de Kalite Yönetimsüreçlerinden geçmiş olan eğitim-öğretim planı uygulanmaktadır. Jeoloji mühendisliği bölümünde verilen teorik dersler üç farklı uygulama ile pratiğe dönüştürülmektedir. Bunlardan birincisi laboratuvar uygulamaları olup, bu uygulamalar bölüm alt yapısında bulunan sekiz farklı laboratuvarda (Petrografi Laboratuvarı, Paleontoloji Laboratuvarı, Zemin Mekaniği Laboratuvarı, Kaya Mekaniği Laboratuvarı, Numune Hazırlama ve İnce Kesit Laboratuvarı, Kil-Peloid Araştırma Laboratuvarı, Jeokimya ve Hidrojeoloji Laboratuvarı, Mineral-Maden Laboratuvarı)yürütülmektedir. İkinci uygulama türü ise arazi (saha) uygulamalarıdır. Jeoloji Mühendisliği Bölümünde yürütülen teorik mesleki derslerin uygulaması öğretim elemanları tarafından arazide yaygın olarak yapılmaktadır. Konya’nın jeolojik zenginliği ve uygun coğrafyası bölümü saha uygulamaları için avantajlı duruma getirmektedir. Bunun yanı sıra, bölüm müfredatında yer alan “Gözlemsel Jeolojik İncelemeler” ve “Jeolojik Harita Alımı” zorunlu lisans dersleri kapsamında arazi uygulaması gerçekleştirilmektedir. Son uygulama türü ise “zorunlu işyeri stajıdır”. Bu kapsamda mühendis adayları özel sektör veya kamu kurumlarında bir jeoloji mühendisi nezaretinde gerçekleştirilen 20 günlük uygulama programına tabi tutulmaktadır. Bu süre boyunca öğrencinin genel sağlık sigortası KTUN tarafından yapılmaktadır.

KTUN Jeoloji Mühendisliği Bölümü ülke ihtiyaçlarına uygun, uluslararası düzeyde sürekli geliştirilen öğretim planları ile teorik ve pratik öğretim hizmetleri vererek, mesleğinde çözüm üretebilen, araştırmacı, nitelikli, saygın, ülkesine faydalı jeoloji mühendislerinin yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

KTUN jeoloji mühendisliği bölümü,kuruluşundan bu yana 2000 den fazla jeoloji mühendisi ve 500 den fazla jeoloji yüksek mühendisi yetiştirmiştir. Bölüm mezunları MTA, DSİ, TPAO, TKİ, AFAD, MAPEG, İller Bankası, Bakanlıklar, Belediyeler, Üniversiteler gibi kamu kurum ve kuruluşları ileözel Sektörde faaliyet gösteren Serbest Mühendislik-Müşavirlik Bürolarında aktif iş yaşantılarına devam etmektedirler. Bu sayede, Jeoloji Mühendisliği mezunlarıMadencilik, Enerji, Yeraltı suyu, Jeoteknik hizmetler, Doğal Afetler ve afet yönetim süreçleri, Çevre, Sağlık ve Turizm gibi geniş bir alanda istihdama katılarak, ülkemizin ekonomik büyüme ve gelişimine doğrudan katkı sağlamıştır ve sağlamaya devam edecektir.

KTUN Jeoloji Mühendisliği Bölümünde Lisansüstü Eğitime halihazırda devam etmekte olup, 2025 YKS’de verilen 20 kişilik lisans öğrenci kontenjanıyla, 2018 yılından itibaren ara verilen aktif eğitim öğretim sürecine yeniden devam edilmesiplanlanmaktadır.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.