LGS öncesi altın öneriler

LGS öncesi altın öneriler

​​​​​​​Yaklaşık 1 milyon öğrencinin gireceği Liseye Geçiş Sınavı (LGS) için heyecan doruğa çıkarken, Eğitimci/Yazar ve Matematik Öğretmeni Cansu Ayar, veliler ve öğrencilere altın değerinde tavsiyelerde bulundu

6 Haziran Pazar günü yurt içi ve yurt dışı tüm sınav merkezlerinde Türkiye saati ile birinci oturum 09.30’da, ikinci oturum 11.30’da başlayacak LGS için geri sayım başlarken Eğitimci/Yazar ve Matematik Öğretmeni Cansu Ayar, veliler ve öğrencilere altın değerinde tavsiyelerde bulundu

Sınava hazırlanan öğrenciler ve aileler için özellikle son haftaların Formula-1 yarışlarına benzediğini kaydeden Cansu Ayar, “Sınav sürecine tüm adaylar büyük bir istek ve gayretle başlar. Fakat kazananlar, son dönemeçte temposunu ortaya koyan, inanan, çalışan ve isteyenlerdir” diyor.

LGS öncesi altın öneriler

Eğitimci/Yazar ve Matematik Öğretmeni Cansu Ayar’ın son hafta için velilere önerileri şöyle:

TEST TAKTİĞİ SİZİN İŞİNİZ DEĞİL

Sınav taktikleri, çocuğunuzun zaten aldığı eğitimler, öğretmenlerinin önerileri ve hatta internet sayesinde bugüne kadar öğrendiği şeylerdir. Belki de sizden duymak isteyeceği en son şey sınav taktikleridir.

OLUMSUZ SÖZLERDEN KAÇININ

Çocuğunuzun motivasyonunu bozacak eleştiri ve olumsuz sözler sarf etmeyin. “Daha çok çalışmalıydın” ya da “Yeterince çalışmadın” gibi sözler, çocuğunuzun kaygısını artırmaktan başka işe yaramaz.

YARGILAYICI OLMAYIN

Çocuğunuzun az çalıştığı, internette ya da arkadaşlarıyla fazla zaman harcadığı konularında haklı olabilirsiniz. Ama bunları konuşmak için en yanlış zaman, sınav tarihinin yaklaştığı dönemdir.

MOTİVASYON VE ÖZGÜVENİNİ ARTIRIN

Çocuğunuzu, abartılı olmayan, gerçekçi sözlerle motive edin. Olumlu yönlerini hatırlatın. Örneğin, “Eskisine göre Türkçe sorularında daha iyisin” gibi sözler söyleyebilirsiniz.

TEHLİKELİ DURUMLARA DİKKAT

Gençlerin, sınav dönemlerinde kendine zarar verme, sigara ya da alkol gibi zararlı maddeler kullanma gibi riskler altında olabileceğini unutmayın. Özellikle arkadaş etkisiyle yapılabilecek bu hatalara karşı çocuğunuz için dikkatli ve duyarlı olun.

SİZİN KAYGINIZ ONA GEÇMESİN

Aynı evde yaşayan insanlar arasında, duygu geçişi olabilir. Anne-baba olarak çocuğunuz gireceği sınav için yaşadığınız endişe, çocuğunuza bulaşabilir. Bu da onun mevcut kaygısını yükseltebilir. Bu nedenle kaygı ve telaşınızı belli etmeyin.

ÇOCUĞUNUZ COVİD GEÇİRDİYSE

Covid-19’la ilgili araştırmalar, bu virüs nedeniyle rahatsızlık yaşayan öğrencilerin, sınav kaygısının diğerlerine göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Çocuğunuz Covid-19 geçirdiyse, profesyonel destek almalısınız.

ÖFKESİ SİZİNLE İLGİLİ DEĞİL

LGS’ye girmeye hazırlanan çocuğunuz, diğer zamanlara göre biraz daha öfkeli ya da alıngan olabilir. Bunu, kendinize özel bir durum gibi algılamayın ve kişiselleştirmeyin. Çocuğunuzun size saygısızlık yaptığını düşünmeyin. Sizi rahatsız eden bu tür davranışlarına karşı, her zamankinden fazla sabırlı olun.

Eğitimci/Yazar ve Matematik Öğretmeni Cansu Ayar, öğrencilere ise LGS öncesi bazı hatırlatmalarda bulunurken önerilerini de paylaştı:

-Gece geç saatlere kadar ders çalışmaya, sınav yaklaşırken son verin. Son hafta, uykunuzu düzene sokun. Erken yatıp, erken kalkın. Alıştığınız yemek düzenini koruyun

-Son günleri, deneme sınavları yaparak değerlendirin. Ancak bunu yaparken ‘daha çok soru yapma’ telaşına düşmeyin.

-Formülleri küçük kâğıtlara yazarak, görebileceğiniz yere asın. Böylece sık sık tekrar yaparsınız.

-LGS’de matematik testinde soruların gerçek hayatla ilişkisi belirgin olacak. Okuduğunu anlayan, problemdeki verileri doğru ve hızlı bir şekilde analiz edebilenler daha başarılı olacak.

-LGS’nin bir eleme sınavı olduğunu unutmayın. Bu tür sınavlarda özellikle ilk sorular, diğerlerinden daha zordur. Dolayısıyla, ilk sorularda zor olanları atlayın, diğerine geçin. Sizin çok zorlandığınız bir soruyu diğer öğrencilerin de kolayca yapamadığını unutmayın. Moralinizi bozmayın.

-Sorularla didişmeyin. Bir soruyu iki kez uğraşmanıza rağmen yapamadıysanız, diğerine geçin.

-Yapamadığınız bir soruya ilişkin ipuçlarını, başka bir soruda bulabilirsiniz. Bu yüzden başarıyla yaptığınız sorulara, biraz da bu gözle bakın.

-Sakın panik yapmayın. Panik en büyük düşmanınız olur. Sükûnetinizi koruyun. Kendinizi yatıştırın.

-Verilen metindeki bilgilere odaklanarak çözüme ulaşın. Önünüzdeki metinde, sizi sonuca götürecek doneler bulunmaktadır.

-Soruları doğru okuyun. Soruda altı çizili yerler varsa, dikkatinizi dağıtmadan bunlara odaklanın. Ancak bunu yaparken, sorunun diğer bölümlerini boş vermeyin.

-Olumsuz düşünceleri zihninizden uzak tutun. “Kazanamam, yapamam” gibi şeyler düşünürseniz, bu sizin yapabileceğiniz soruları bile yapamamanıza yol açar.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum