Yürürken iki elle mesajlaşmak neden tehlikeli? Uzmanından dikkat çeken açıklama
Cep telefonlarının sağlığımıza etkisi her zaman gündemde. Psikolojik olarak ayrı ama cep telefonlarının fiziksel olarak verdiği ranatsızlıklar da uzmanların merceğinde.
Örneğin ‘Text Neck’ yani ‘Metin Boynu Sendromu’. Bu sendrom teknolojik cihazların uzun süreli ve hatalı bir duruş pozisyonunda kullanımının özellikle genç popülasyonda “metin boynu sendromu” olarak ortaya çıkıyor. Görülme sıklığı da oldukça yüksek. Özellikle de bu rahatsızlık öğrenciler ve beyaz yakalılar arasında çok yaygın.
KAFALAR AĞIRLAŞIYOR
Akıllı telefon veya bilgisayar ekranlarına bakarken başın uzun süre aşağı doğru eğilmesiyle oluşuyor. Böylece boyun kasları güçsüzleşiyor. Bu da baş ağrısına neden oluyor. Uzmanlara göre, bir kişi başını 40 derecelik bir açıyla öne doğru eğdiğinde, ortalama 2 kilogram olan başın ağırlığı 6 kat artarak yaklaşık 12 kilograma ulaşabiliyor. Bu da basınç oluşturuyor ve o bölgedeki kaslar, bağlar, bağ dokuları ve omurga disklerini etkileyebiliyor.
GENÇLERDE BOYUN FITIĞI ARTTI MI?
Uzmanlara göre günümüzde beyaz yakalı ve gençlerde boyun fıtığı görülme oranı arttı. Bu da insanlarda depresyona kadar varan bölgede kas gerginliği ve ağrı hissi, omuzlarda gerginlik, baş ağrısı ve boyun ağrısı yapabiliyor.
YÜRÜRKEN MESAJLAŞMAK EN KÖTÜSÜ MÜ?
Son yıllarda cep telefonlarının insan sağlı üzerindeki etkilerine ilişkin araştırmalar arttı. En son gerçekleştirilen bir araştırmaya göre yürürken iki elle mesajlaşmanın boyun kaslarına zarar verebiliyor. Uzmanlara göre yürürken yürüme hızından bağımsız olarak boyuna daha fazla yük bindiriliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.