Beyaz mı, kahverengi mi? Yumurta seçimine dikkat

Beyaz mı, kahverengi mi? Yumurta seçimine dikkat

Yumurta seçerken beyaz mı yoksa kahverengi mi tercih edilmeli? Bu soru, yıllardır tüketicilerin kafasını kurcalıyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor? İşte ayrıntılar...

Yumurtanın rengi sağlık açısından önemli mi? Bu tartışma uzun yıllardır yapılıyor.

MAVİ YUMURTA DA VAR

Uzmanlara göre yumurtaların beyaz, kahverengi, krem ya da benekli olmasının temel nedeninin tavuğun genetik yapısına bağlı. Örneğni mavi yumurta da var.

Yine uzmanlara göre yumurta sarısının rengi ve tadı, tavuğun ne yediğine bağlı olarak da değişebilmekte.

Zengin yemlerle beslenen tavukların yumurtaları, daha koyu sarı tonlarına sahip olabiliyor. Lezzet bakımından da bu koyu sarı yumurtalar daha yoğun olabiliyor. Yine de beyaz ya da kahverengi yumurtaların tadı arasında doğrudan bir fark yok.

YUMURTA KALORİSİ

Besin içeriği açısından da her iki renk yumurta temelde aynı. Standart bir yumurta yaklaşık 74 kalori, 6 gram protein, 5 gram yağ ve 1 gramdan az karbonhidrat içeriyor. Yumurtalar aynı zamanda A vitamini, biotin, lutein, zeaksantin gibi antioksidanlar ve beyin fonksiyonları için önemli bir bileşen olan kolin içeriyor olması.

FİYAT FARKININ NEDENİ RENK DEĞİL BÜYÜKLÜKTE

Kahverengi yumurtaların genellikle daha pahalı olmasının nedeni, bu yumurtaları veren tavukların daha büyük olması ve daha fazla yem tüketmesidir. Bu da üretim maliyetini artırır. Bu nedenle, kahverengi yumurtalar daha kaliteli olduğu için değil, daha yüksek maliyetle üretildiği için pahalıdır.

YUMURTA NASIL SEÇİLİR?

Uzmanlar, yumurta tercihinde kabuk rengine değil, üretim koşullarına odaklanılması gerektiğinde birleşiyor

Tavuğun organik yemle beslenip beslenmediği, serbest dolaşım veya kafessiz sistemlerde mi yetiştirildiği gibi faktörler sağlık açısından önemseniyor.

Yanı sıra AA, A veya B gibi kalite sertifikalarına da dikkat edilmesi gerekiyor.

Yani yumurtanın rengi değil, yumurtlayan tavuk ve içerdikleri önemli. Daha sağlıklı bir seçim yapmak için yumurtanın hangi koşullarda üretildiğini incelemek gerekiyor.

Kaynak:Olcay Kurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.