Üniversitelerde tercih maratonu başladı; Konya yine gözde
“Yanlış tercih 1 yıl kaybettirir, yanlış üniversite 4 yıl kaybettirir ve yanlış meslek 40 yıl kaybettirir” diyen Rehberlik Öğretmeni Özcan Aladağ, “Bu yüzden tercih yaparken öğrencilerin gidecekleri ili, okuyacakları bölümü ve fakülteyi çok iyi etüt etmeleri gerekiyor” dedi
Üniversite adayları için tercih maratonu başladı. Öğrenciler aldıkları puan ve sıralamalara göre tercihlerini yapabiliyor. “Tercihte neye dikkat edilmeli?” sorusunun cevabını ise Anıt Özel Eğitim Kurumu Rehberlik Öğretmeni Özcan Aladağ, BBN Haber okuyucuları için açıkladı. Bu yılki sınavın yapılabilirlik oranının düşük olduğunu kaydeden Aladağ, “Bu yıl sorular zordu. Öğrenciler sınav sorularını istediği gibi yapamadı. Bu da puan ve başarı sıralamalarına yansıdı. Nitekim sınav sonuçları açıklandığı zaman kötü netlere daha iyi puanların daha iyi sıralamaların geldiğini gördük. Barajı geçen öğrenci sayılarında azalmalar oldu. Geçen yıl pandemi nedeniyle 4 yıllık okulları tercih edebilme barajı 180’den 170’e düşürülmüştü. Bu yıl ciddi anlamda üniversite kontenjanlarında bir boşluk olacağını düşünüyoruz. Barajı geçen sayısı azaldı. Yüzde 50 azalma olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin EA’dan 1 milyon civarında tercih yapacak aday varken bu yıl sayı 500 bine düştü” dedi.
“VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN KONTENJANLARI BOŞ KALACAK”
“Bu özellikle vakıf üniversite kontenjanlarının boş kalacağını söyleyebiliriz” diyen Aladağ, “Ayrıca geçmiş yıllarda öğrencilerin ilgi göstermediği bölümlerin boş kalacağını görebiliriz. Edebiyat Fakülteleri, Fen Fakülteleri, Mühendisliklerdeki bazı bölümlerin kontenjanları boş kalacak. Artık öğrenciler ben mutlaka üniversiteli olmalıyım düşüncesinden uzaklaştılar, mezuniyet sonrasında iş bulabilecekleri mesleklere yönelmek istiyorlar” şeklinde konuştu.
“ÖĞRENCİLER İYİ ARAŞTIRMALI”
Tercih yelpazesinin geniş tutulması gerektiğini kaydeden Aladağ sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Tercih süreci 20 Ağustos’ta sona erecek. Tercih yaparken öğrencilerin mutlaka gidecekleri ili, okuyacakları bölüm ve fakülteyi çok iyi etüt etmeleri gerekiyor. Biz tercihte şu sloganı kullanırız; Yanlış tercih 1 yıl kaybettirir. Yanlış üniversite 4 yıl kaybettirir ve yanlış meslek 40 yıl kaybettirir. Bu yüzden iyi araştırma yapılması gerekiyor.”
“HARP OKULLARI VE POMEM YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR”
Gelinen süreçte öğrencilerin garanti meslek sahibi olabilecekleri mesleklere yöneldiklerini belirten Aladağ, “Geçmiş yıllardaki tercih sonuçlarına baktığımız zaman bazı 2 yıllık bölümlerin 4 yıllık bölümlerden yüksek olduğunu bazı 2 yıllık bölümlerin kontenjanın dolduğu gördük. Artık öğrenciler üniversite isminden daha ziyade boş kalmayalım diyorlar. Bazı öğrencilerin mühendislik, öğretmenlik dururken Harp Okullarına, Polis Meslek Yüksek Okullarına başvurduğunu görüyoruz” diye konuştu.
TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
“Tercih yaparken nelere dikkat edilmeli?” sorumuzu da yanıtlayan Aladağ, “Tercih yaparken başarı sıralamaları dikkate alınmalı ve yüzde 20’lik pay bırakılmalı. 100 bindeki bir öğrenci 80 bin ila 120 bin aralığında tercih yapabilir. Ama gönüllerinden geçen bölümleri de yazmalıdır. Son tercihler garanti emniyet olan tercih olmalıdır” dedi. Aladağ, sayısal bölümde tıp, sağlık ve hemşirelikler yüksek derece ilgi gördüğünü kaydederken bu durumun EA bölümünde hukuk, rehberlik, ve psikoloji olduğunu söyledi. Sözel bölümde ise öğrenciler özel eğitim öğretmenliği ve çocuk gelişim bölümlerini tercih ediyor. Ayşegül Ertul Mıhoğlugil /ÖZEL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.