Yeni öğrencilerini bekliyorlar

Yeni öğrencilerini bekliyorlar

Türkiye’nin en büyük üniversiteleri arasında yer alan Selçuk Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy ve iş dünyasının ihtilaç duyduğu elemanların yetişmesinde büyük rol oynayan KTO Karatay Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, tercih yapacak olan öğrenciler için üniversitelerini anlattı

Selçuk Üniversitesi Rektörü Metin Aksoy, eğitim-öğretim hayatına 1975 yılında başlayan Selçuk Üniversitesi’nin bugün 23 fakülte, 22 meslek yüksekokulu, 5 yüksekokul, 7 enstitü, 54 araştırma ve uygulama merkezi ve 70 bine yakın öğrencisi ile Türkiye’nin en büyük üniversiteleri arasında yer aldığını kaydetti.  Aksoy, Üniversitemiz bünyesinde ayrıca Fransa, Almanya, Azerbaycan, Afganistan, Tayland, Malezya, Nijerya, Sudan, Güney Afrika gibi çok sayıda ülkenin de aralarında bulunduğu toplam 112 ülkeden bin 791 yabancı öğrenci eğitim görmektedir. Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığımız, öğrencilerimize yönelik beslenme ve barınma hizmetlerinin yanında kültürel faaliyetler, sportif etkinlikler de düzenlenmektedir. Öğrencilerimiz, dijital ortama da aktarılan kütüphanelerimizin imkânlarından yararlanabilmekte, akademisyenlerimizle birlikte bilimsel çalışmalarda görev alabilmektedir” dedi.

“BİLİM VE TEKNOLOJİ PROJELERİNDE ÖĞRENCİLERE TAM DESTEK”

Selçuk Üniversitesi olarak bilim ve teknoloji projelerinde öğrencilere sağlanan imkanları da değerlendiren Aksoy, “Konya Teknokent, öğrencilerimizin bilimsel çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla Ar-Ge projesi yazımı, destek programlarından (Ulusal ve uluslararası proje destekleri) yararlanmaya yönelik hizmetler, fikri ve sınai hakların yönetimi ve ticarileşme hizmetleri ile şirketleşme ve girişimciliğe yönelik hizmetler sunmakta; bununla birlikte üstün başarı gösteren öğrencilerimize maddi destek ve ücretsiz ofis imkânı sunmaktadır. Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü de ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilere yönelik araştırma projesi desteği vermektedir” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN EN ÜRETKEN YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARININ BAŞINDAYIZ”

Öğrencilerin Selçuk Üniversitesi’ni neden tercih etmesi sorusunu yanıtlayan Rektör Aksoy, “Adını kadim medeniyet Selçuklulardan alan Üniversitemiz; kurulduğu günden bugüne, köklü bilimsel geleneği, yenilikçi eğitim anlayışı ve zengin akademik kadrosuyla Türkiye’nin en üretken yükseköğretim kurumlarının başında gelmektedir. Öyle ki bugün Üniversitemiz, en yetkin ve saygın sıralama kuruluşlarından biri olan İngiltere merkezli Times Higher Education’ın yaptığı çalışmaya göre, genç üniversiteler listesinde dünyada ilk 400 üniversite arasında yer almaktadır.

Bilim, sanat, kültür ve sosyal alandaki tüm gelişmeleri yakından takip eden ve bütün imkânlarıyla destekleyen bir kurum olan Üniversitemizi, daha da güçlü kılmak adına üzerimize düşen vazifeyi hakkıyla yerine getirmeye gayret ediyoruz. Milletçe daha müreffeh ve aydınlık yarınlara kapı aralamak ülküsüyle bundan sonrası için de toplumun ve akademik camianın beklentileri doğrultusunda kendini her daim yenileyen, bütün paydaşlarıyla iş birliğine açık, saygın ve saygıdeğer yönetim anlayışını geliştirmek en büyük hedeflerimiz arasındadır. Gücünü, asırlar boyu barışın ve adaletin hüküm sürdüğü bu topraklardan ve dünyaya yön veren kadim medeniyetinden alan Selçuk Üniversitesi, görkemli geçmişine ve bilim dünyasındaki saygın ismine yakışır bir biçimde gelişmeye ve yükselmeye devam edecektir. Üniversitemizi, ülkemizin 2023 ve 2071 hedefleri doğrultusunda bütün değerleriyle, sesleriyle ve güzellikleriyle hep birlikte geleceğe taşıyacağız. Selçuk Üniversitesi ailesine mensup olmanın ayrıcalığını hep birlikte yaşayacağız” ifadelerine yer verdi.

 

 

“GELENEĞİ GELECEKLE BULUŞTURAN ÜNİVERSİTE”

KTO Karatay Üniversitesi Rektör Bayram Sade ise geleneği gelecekle buluşturan, çağın teknolojisine uzanan, sektörel ihtiyaçları dikkate alan, sektörün taleplerini dikkate alan ve sektörün nabzını çok iyi tutan bir üniversite olduklarını ifade etti. Hem ülkenin hem bölgenin ihtiyaçlarını gözeten bir üniversite olduklarını belirterek, “Yaklaşık 9 bin öğrencimiz bulunmaktadır. Bunun 500’ü uluslararası öğrenci olmakla birlikte bu veriler bizlere bu alanda da yol aldığımızı göstermektedir. Dünyanın 64 farklı ülkesinden öğrenci alıyoruz. İlk hedefimiz bu sayının yüzde 10 hedefine çıkarılamasıdır” diyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü; “9 bin öğrencinin 900’ü lisansüstü öğrencimizdir. Burada hedefimiz de yakın gelecekte yüzde 15 e ulaşmaktır. Üniversitemiz hızlı yatay büyümeyi aşağı yukarı tamamladı. 6 fakültemiz 3 yüksekokulumuz, 3 meslek yüksekokulumuz 1 de lisansüstü eğitim enstitümüz var. Hızlı büyüme evresini tamamladık. Şu an sektörün şiddetli talebi olan bölüm ve programları açma yolunda ilerliyoruz. Hedefimiz sayısal olarak şişen bir üniversite değil kalitesiyle yükselen bir üniversite niteliğinde olmak.”

“SEKTÖRÜN İHTİYAÇLARINA CEVAP VEREN BÖLÜMLER AÇIYORUZ”

Bu yıl sektörün ihtiyacı olan yeni meslek gruplarını açtıklarını belirten Sade, optisyenlik bölümünü tanıtarak sözlerine başladı. Sade, “Konya’da ilk defa açılan 2 yıllık, optisyenlik bölümünü sektör bizlere talep etti. Bu alanda insan kaynağı yönünden ciddi bir eksiklik vardı. Yeni açtığımız bir diğer 4 yıllık bölüm ise Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümünün İngilizcesi. İş dünyası bizden yabancı dil bilen hatta bir değil daha fazla dil bilen elemanlar istiyordu. İngilizceyi zorunlu yaparak bu ihtiyacı karşılıyoruz. Ayrıca öğrencilere 8 farklı dil öğrenme seçeneği sunuyoruz.” Rektör Sade iş dünyası ile istişarelerde bulunarak sektörün açıklarını değerlendirdiklerini,  bu alanda bölüm açmaya ve nitelikli eleman yetiştirmeye gayret ettiklerini kaydetti. Sade, “Şu an 44 tane ön lisans programımız var. 20 bin üyesi olan bir üniversiteyiz. İş dünyasının bir üniversitesiyiz. Onların talepleri bölüm açmada iyi bir nabız tutma aracıdır. 20 bin üyenin nabzını tuttuğumuzda bölgenin ihtiyacı ortaya çıkar. Dolayısıyla biz önce talebi buradan alır ve nabzı üyelerle tutarız. Türkiye ve dünyadaki durumlarını araştırarak bölüm açmaya gayret ederiz. Bu nedenle burada karşılığı olmayan bölüm bulmak zordur. Öğrenci hangi mesleği seviyorsa istihdamı düşük bile olsa bunu seçmesinde bir yanlışlık yok. Önemli olan sıradan mezun olup olmadığıdır.  Biz sektörle öğrenciyi aynı eğitimin içinde kariyer planına katkı sağlayacak şekilde buluşturuyoruz. Yeni açtığımız ve sektördeki açığı kapatmayı hedeflediğimiz bazı bölümlerimiz var.  Enerji Yönetimi, İslam iktisadı ve finans bölümü, Pilotaj bölümü ve Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik bölümü. Bu bölümlerde Türkiye’de ilk olacak nitelikle çalışmalarımız mevcut” ifadelerine yer verdi. KTO Karatay Üniversitesi’nin önemli başarılara imza attığını kaydeden Sade, “Türkiye’nin en seçkin kurumlarının değerlendirmeleri ile üniversitemizin başarısını değerlendirelim. Cumhurbaşkanlığı insan kaynaklarının DABİS sisteminin verilerini heyecanla bekliyorduk. Türkiye geneli üniversiteler arası ihtidam sıralamalarında üniversitemiz 15’inci. Türkiye’deki, 200’ün üzerinde vakıf ve devlet üniversitelerini düşündüğümüzde inanılmaz bir sıralama.  Diğer bir istihdam değerlendirmesinde ise üniversitemiz 25’inci sırada. Öğrencilerimizin yüzde 13’ü mezun olmadan iş buldu. İlk 1 yılda ise mezunlarımızın yüzde 89’u iş buldu. Diğer bir değerlendirme ise mezunlarınız niteliğine uygun işte mi çalışıyor? Burada da 26. sıradayız. YÖK Vakıf Yüksek Öğretim Kurumları verilerinde ARGE harcamalarına ağırlık veren üniversiteler içerisinde 5. Sıradayız. YKS kontenjanları tam bursluluk oranında yüzde 23 bursluluk oranı ile 7. sıradayız. Yatay geçişle gelen öğrencinin giden öğrenciye oranı sıralamasında ise 3. Sıradayız” şeklinde konuştu. Ayşegül Ertul Mıhoğlugil

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.