Yüz yüze eğitimde Türkiye’ye örnek olan sistem: KaratayHibrit

Yüz yüze eğitimde Türkiye’ye örnek olan sistem: KaratayHibrit

Üniversitelerde yüz yüze eğitimin askıya alındığı dönemde örnek uygulamalarla sınıfta eğitim öğretime başlayan KTO Karatay Üniversitesi rol model olurken, Rektör Bayram Sade izolasyon ve seyreltme modeliyle gerçekleşen yüz yüze eğitimi BBN Türk TV’de anlattı

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, BBN Türk TV’de Tarkan Kaleli’nin sunduğu “Gün Işığı” programına konuk oldu. Programda yüz yüze eğitimi başlatan KTO Karatay üniversitesinin “KaratayHibrit” modelini anlatan Sade, “Üniversitemizde hem yüz yüze hem de online eğitimi bir arada sürdürme kararı aldık. Bunu da KaratayHibrit modeliyle gerçekleştiriyoruz. Bu model öğrenci tercihine bağlı bir modeldir. Öğrenci ister sınıfa gelir yüz yüze eğitime katılır isterse eş zamanlı olarak canlı yayından online takip edebilir. Devam mecburiyeti var ama ister sınıfta ister online ortamda bu derse katılım sağlanabilir. Kayıtları alınmış dersler dilendiği zaman da tekrar tekrar izlenebilir. Özellikle birinci sınıf öğrencileri üniversite ortamını görmek yaşamak istiyor, bir kısım öğrenciler ise interaktif bir eğitimi tercih ediyor. Biz toplum olarak bantlarla, kayıtlarla enerji güç alıp motive olamıyoruz. Orada motive edici unsur hareket ediyor ve kendisi ile temas ediyor olmalı. Biz bunu kurguladık. Bir diğer modelimiz ise derslerin yüzde 25’i online olan model. Dünyanın farklı noktalarında ikamet eden ve alanının en meşhur insanları online olarak ders veriyor. Öğrencilerimize inanılmaz katkı sağlayan bir model” dedi.

Yüz yüze eğitimde Türkiye’ye örnek olan sistem: KaratayHibrit

HES KODU OLMADAN REKTÖR BİLE GİREMEZ

Laboratuvar ve sınıf ortamlarında alınan Kovid-19 tedbirlerini açıklayan Prof. Dr. Sade, “Tercihe dayalı bir model olduğu için zaten yüz yüze eğitime katılım yüzde 45-50 seviyelerinde. Buna rağmen biz gün ve ders saati ayarlamasıyla yoğunluğu daha da azalttık. Şu anda aynı anda kampusta bulunan öğrenci sayısı bini geçmiyor. Sınıflarda da 4 metrekareye bir öğrenci olacak şekilde seyreltmeler yapıldı. Laboratuarlarda da şeffaf bölmelerle öğrencilerin birbiriyle temasını ortadan kaldırıyoruz.  Üniversitemiz ayrıca TSE Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Belgesi’ne sahip olan ilk üniversitedir. Rutin uygulamaların yanı sıra belgeli kalite standartlarına uygun, denetlenebilir bir sistem oluşturduk. Maske zorunluluğu ve ateş ölçümünün yanı sıra HES kodu uygulaması da var. HES kodu onayı olmadan rektör dahi kampusa giremez. Ayrıca ayakla komut veren asansör sistemleri ve diğer dezenfektan uygulamaları var. Ben üniversite yerleşkemizde kendimi evimdeki kadar rahat hissediyorum” diye konuştu.

İZOLASYON VE SEYRELTME MODELİ

Uzaktan eğitim noktasında KTO Karatay Üniversitesi’nin 2017 yılından bu yana çok ciddi çalışmalar yaptığının da altını çizen Rektör Sade, “Yüzde yüz uzaktan eğitimi sorunsuz yaşadık. Şimdi pandemi döneminde aldığımız tedbirlerle yüz yüze eğitimi de sorun yaşamadan yürütüyoruz. Mekansal bir sorunumuz yok. Tıp eğitimi ve bazı sağlık branşlarındaki uygulama ve klinik çalışmaları mutlaka yüz yüze olmalı. Bunu da izolasyon ve seyreltme ile gerçekleştiriyoruz” dedi.

UZAKTAN EĞİTİMDEN DÖNÜŞ YOK ARTIK

Hastalıktan bağımsız bir şekilde dijital çağın gereği olarak uzaktan eğitimin yeni süreçte de devam edeceğinin altını çizen Rektör Sade, şunları söyledi: “İnşallah bu hastalık bir gün bitecek. Ancak başka bir şeyin başlamayacağının garantisi yok. Hastalıktan bağımsız olarak dijital çağın bir gerçeği de var. Toplum da uzaktan eğitime alıştı. Eğitimdeki dijitalleşme belli ölçüde vardı ancak yavaş gidiyordu. Şu an hızlandı. Artık geriye dönüş yok. Biz kendimizi geleceğe ve gelecekteki sistematiğe hazırlamalıyız. Bu alışkanlık devam edecek. ‘Bu sistem hastalık kalktığında bitti’ denemeyecek. Biz bu sistemi kendi kültürümüze uyarlayıp, yerli ve milli bir sistem ile yola devam etmeliyiz.”  (www.bbnhaber.com)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.