60 aya kadar borç yapılandırmasında tüm detaylar ortaya çıktı

60 aya kadar borç yapılandırmasında tüm detaylar ortaya çıktı

Bankacılık Denetleme Düzenleme Kurumu’nun (BDDK) duyurduğu kredi kartı ve kredi borç ödemelerinin 60 aya kadar yapılandırılabilmesi imkanının detayları ortaya çıktı.

Türkiye’de yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı ücretli vatandaşın belini bükmüş durumda. Milyonlarca maaşlı çalışan ay sonuna ancak kredi kartıyla ulaşabiliyor. Hal böyleyken geliri kredi kartı faizlerine yetişemeyen milyonlarca kişi haciz takibine takıyor. Kredi kartı borçlarını ve kredilerini ödemekte zorluk çeken vatandaşın imdadına BDDK yetişti. Verdiği kararla borçların 60 aya kadar yapılandırılabilmesinin önünü açan BDDK, karının tüm detayları ortaya çıktı.

bddk.webp

BDDK'nın duyurduğu kredi ve kredi kartı borçlarının 60 aya kadar yapılandırılabilmesi imkanı, özellikle ekonomik zorluklar yaşayan vatandaşlar için umut ışığı oldu. Ancak yapılandırma sürecinde bazı detaylar kafa karıştırmaya devam ediyor. Öncelikle, 26 Eylül tarihi, yapılandırma için kritik bir milat olarak belirlendi. Bu tarihten önce gecikmiş olan borçlar yapılandırma kapsamına alınacak, ancak 26 Eylül sonrası borçlar için yapılandırma olup olmayacağı henüz net değil.

Kredi kartı borçları için de benzer bir durum geçerli. Yine 26 Eylül'den önce asgari ödemesi yapılmamış borçlar yapılandırılabilecek. Ancak burada önemli bir sınırlama var: Birden fazla kredi kartı olan borçlular sadece tek bir kart borcunu yapılandırma hakkına sahip olacak. Bu da özellikle birden fazla borcu olan kişiler için planlama yapmayı zorlaştırıyor.

kredi-odemeleri.webp

Taksit imkanı ve faiz oranları

Yapılandırılan borçlar 60 aya kadar taksitlendirilebilecek. Bu durumda, her aya düşen taksit tutarı, kredi kartlarının asgari ödeme tutarlarına eklenecek. Örneğin, 50 bin TL'lik bir borcun 12 aya taksitlendirilmesi durumunda toplam geri ödeme 64 bin TL'ye çıkacak, aylık taksit tutarı ise 5 bin 340 TL olacak. 60 ay vade ile yapılandırma seçeneğinde ise aylık taksitler 2 bin 228 TL'ye düşerken toplam ödeme 133 bin TL'yi bulacak.

Faiz oranı ise yüzde 3,11 olarak belirlendi. Ancak bazı bankaların kampanyalarla bu oranı daha da düşürmesi mümkün olabilir. Yine de bankaların alacağı ek masrafların borçlulara yansıması ihtimali, hesaplamalar yapılırken göz önünde bulundurulmalı.

kredi-borcu-odemeleri-2.webp

Yapılandırma süreci nasıl işleyecek?

Yapılandırma talebinde bulunacak borçluların anapara veya faiz ödemelerinin en az 30 gün gecikmiş olması gerekiyor. Yapılandırma talebi için borçluların bir yıl içinde başvuru yapması zorunlu. Yapılandırma sonrası kartın kalan borcu kullanılmaya devam edilebilecek olsa da, yapılandırılan borcun yarısı ödenmeden kart limiti artırılamayacak.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.