Altındaki artış devam edecek mi?

Ekonomist Erdal Özel, FED'in para politikaları ve TL'nin dolar karşısındaki değer kaybının, altın fiyatlarındaki yükselişin ana nedenleri olduğunu belirtti.
Altındaki artış devam edecek mi?

Amerika Merkez Bankası’nın (FED) geçtiğimiz haftalarda aldığı 500 baz puanlık faiz indirimi sonrası altının değer kazanması, Türkiye’de de TCMB’nin olası bir faiz indirimi durumunda benzer bir gelişmenin yaşanıp yaşanmayacağı sorularını gündeme getirdi.

erdal-ozel.jpg

Fiyatların belirlenmesinde FED kilit rolde

Konya ilişkin BBN Haber’in sorularını yanıtlayan ekonomist Erdal Özel, altın fiyatlarının artışına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Altının hem bir metal emtia hem de rezerv para birimi olarak değerlendirildiğini söyleyen Özel, fiyatların belirlenmesinde özellikle ABD Merkez Bankası (FED) politikalarının etkili olduğunu ifade etti.

altin-fed.webp

FED’in enflasyonla mücadeledeki sürecinin sonlandığını hatırlatan Özel, gelen öncü verilerin iyi sonuçlar vermesiyle piyasanın faiz indirimini fiyatlamaya başladığını vurguladı. Bu süreçte altın fiyatlarının yukarı yönlü bir seyir izlediğini belirtti ve faiz indiriminin piyasa tarafından ne ölçüde gerçekleşeceğinin merak konusu olduğunu dile getirdi. Son kararların ardından altın fiyatlarında önemli bir yükseliş gözlendiğini söyleyen Özel, FED’in açıklamaları ve gelen verilerin piyasaları yönlendirdiğini belirtti.

altin-yukseliste.webp

Altının tırmanışı sürecek

Özel, altının ons fiyatının dolar bazında hesaplandığını hatırlatarak, küresel piyasalarda FED’in aksine bir hamle yapmadığı sürece altın fiyatlarındaki artışın devam edeceği öngörüsünde bulundu. Ancak Çin’in üretim süreci ve jeopolitik risklerin de dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Gram altın TL karşısında artışa geçebilir

Türkiye açısından altın fiyatlarının değerlendirilmesine de değinen Özel, Türk halkının gram altın fiyatlarını takip ettiğini ve Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin bu fiyatları dolaylı yoldan etkileyebileceğini belirtti. Özel, "Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybı yaşaması halinde, gram altın fiyatlarında da artış gözlemlenebilir" dedi. Ancak bu durumun yalnızca altın fiyatlarının yükselmesinden değil, TL’nin değer kaybından kaynaklanacağını ifade etti.

gram-altin-yukselebilir.webp

Teorik olarak faiz indiriminin yerel para biriminde değer kaybına neden olabileceğini belirten Özel, "Merkez Bankası’nın yapacağı faiz indirimi Türk Lirası'nın değer kaybetmesine yol açabilir ve altın fiyatlarında da yükseliş görülebilir" dedi.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.