KONYA HABER
Konya
Açık
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9676 %0,51
47,6474 %0,57
4.373,16 % -0,29
Ara
BBN Haber Ekonomi Bahşişte kredi kartı dönemi: 95 milyar liralık kayıp

Bahşişte kredi kartı dönemi: 95 milyar liralık kayıp

Kredi kartı ile hesap ödenirken POS cihazlarında “Bahşiş eklemek ister misiniz?” sorusu çıkacak. Peki bahşişler kayda girecek mi? Bahşişin vergisi olacak mı? İşte ayrıntılar.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye'de Kredi kartıyla bahşiş ödeme dönemi başlar mı?

TURİZM, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer, Ekonomim'den Vahap Munyar'a ilginç bilgiler verdi.

BAHŞİŞLER KREDİ KARTIY ÖDENEBİLİR Mİ?

Buna göre bahşişlerin kredi kartıyla ödenmesi gündeme geldi. "12 milyar liralık bahşiş kartla kayda girse katlanır, garson ve devlet kazanır…" ifadeleri kullanıldı.

GARSONLARIN BAHŞİŞİNE DE GÖZ DİKTİLER. BAHŞİŞTEN VERGİ ALINIR MI?

İddiaya göre yeme-içme sektöründe çalışan 2 milyon kişi, gelirinin önemli bir kısmını müşterinin gönüllülük esasıyla ödediği bahşişlerden elde ediyor.

BAHŞİŞ MİKTARLARI YÜKSELDİ

Son yıllarda hesap tutarları arttı, yüzde 10-15’lik bahşiş miktarı da rakam olarak yükselmiş oldu. Müşteri cebinde, cüzdanında fazla nakit taşıyamadığı için bahşişi istese de ödeyemez hale geldi.

Bunun üzerine bazı işletmeler çalışanlara dağıtmak amacıyla hesaba yüzde 10-15 “servis ücreti” eklemeye başladı. Bu oran menüde de yerini aldı.

İşletmeler yüzde 10-15 “servis ücreti”ni doğrudan faturaya koyunca yüzde 50-55’i vergiye giderken, kalan yüzde 45-50’lik bölüm çalışanlara kaldı.

Bahşişin “servis ücreti” şeklinde kayda girmesinin yarattığı sorunlar şöyle sıralandı:

Zorunluluk hissi: Müşteri ödemeyi gönüllü değil, mecburi yaptığı için memnuniyetsizlik oluşuyor.

Çalışan huzursuzluğu: Hakkaniyetli bulunmayan “dağıtım anahtarı sistemi” işyerinde huzursuzluğa yol açıyor.

Yüksek kesintiler: “Servis ücreti”nden gelir vergisi, SGK primi, işsizlik sigortası ve damga vergisi kesiliyor. Personele yüzde 45’lik oran kalıyor.

POTANSİYEL BAHŞİŞ HACMİ 95 MİLYAR LİRA

Yiyecek-içecek işletmesi sayısı: 200 bin
Doğrudan istihdam: 2 milyon kişi
2025 sektör büyüklüğü beklentisi: 950 milyar lira
Potansiyel bahşiş hacmi (kredi kartı ile): 95 milyar lira
Beklenen stopaj geliri (Yüzde 10): 9.5 milyar lira

BAHŞİŞ SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?

Kredi kartı ile hesap ödenirken POS cihazlarında “Bahşiş eklemek ister misiniz?” sorusu çıkacak.

Müşteri dilerse yüzde 10, 15 ve 20 aralıklarında bir seçenekte karar kılacak. Bu tutar, işletmenin ticari gelirinden ayrı bir hesapta tutulacak.

Bahşiş geliri ücret tanımından çıkacak, gönüllülük esasına göre toplandığı için yüzde 10 stopaj dışında bir kesintiye tabi olmayacak.

Bu model çalışanların bahşiş gelirinin artmasını sağlayacak.
Demirer, modelin çalışma sistemini anlattıktan sonra beklentisini dile getirdi:

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *