Binalara vize gelsin
KUSURA GÖRE SORUMLU
Yapı Denetim Kanunu’ndaki düzenlemeyle beraber yapı denetim kuruluşlarının olası riskler karşısındaki sorumlulukları 15 yıla çıkarıldı. İlgili maddeye göre öncelikle risk bazlı denetim yapmakla mükellef olan yapı denetim kuruluşları; denetçi mimar ve mühendisler, proje müellifleri, laboratuvar görevlileri ve yapı müteahhidi ile birlikte yapının ruhsat ve eklerine, fen, sanat ve sağlık kurallarına aykırı, eksik, hatalı ve kusurlu yapılmış olması nedeniyle ortaya çıkan yapı hasarından dolayı yapı sahibi ve ilgili idareye karşı, kusurları oranında sorumlu olacak.
UCUZ KONUT HAYAL OLUR
Düzenlemenin ekonomik bir uygulama olmayacağı ve binaların yapım maliyetini arttıracağını savunan inşaat şirketleri ve yapı denetimcileri, “15 yıl garanti birileri devamlı sorumlu olsun mantığıdır. Bu yanlış ve eskimiş bir düşünce yapısıdır. 15 yıl garanti hiç bir üründe verilemez binada hiç verilemez. Türk mühendis ve mimarlarıyla yapı denetim kuruluşları büyük depremlere dayanan binalar üretmekte mahirdir. Bu sistem ise binaların ekonomik inşasını zorlaştıracak ve pahalı taşıyıcı sistemlere geçişe zorlayacak. Bu da ucuz konutun hayal olması demektir” ifadelerini kullanıyor.
BİNALARDA VİZEYE GİRSİN
“Binalarda kullanıcıların taşıyıcı sisteme zarar verip vermediğini kim kontrol edecek? 15 yıl sonra bunu nasıl ispatlayacağız. Ürün kullanıcıda garanti firmada mantığı doğru değildir” diyen sektör temsilcileri; çözümünün vize uygulamasında olduğunun altını çiziyor: “Araçlarımız bile 2 yılda bir vizeden geçiyorken binalarda bu neden uygulanmıyor. Taşıyıcı sistem bir bütündür. Binalar da bir canlıdır ve onlar da çalışır. Zemin hareketlerine göre malzeme korezyon ve yorulması takip edilmelidir. Bunun için de 2 yılda bir vize yapılmalı. Bakım ve onarımı, kontrolü yapılmayan hiç bir ürüne de 15 yıl garanti verilemez.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.