Çalışanlar dikkat! Kıdem tazminatı artık tarih mi olacak?

Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında getirileceği iddia edilen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile kıdem tazminatlarının kaldırılacağı iddia edildi.
Çalışanlar dikkat! Kıdem tazminatı artık tarih mi olacak?

Ekonomideki üç yıllık dönemi kapsayan yeni Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan düzenlemeler, kıdem tazminatlarının geleceği konusunda tartışmalara neden oldu. OVP kapsamında getirileceği iddia edilen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile kıdem tazminatlarının kaldırılacağı öne sürülüyor.

2024/09/08/en-dusuk-emekli-maasi-ocak-2025-resmen-aciklandi-bakin-kac-tl-olacak.jpg

Tamamlayıcı emeklilik sistemi

Programda, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Otomatik Katılım Sistemi'nde (OKS) geliştirici düzenlemelerin yapılacağı belirtilirken, özellikle "Otomatik Katılım Sistemi’nin işverenlerin de katkısıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacaktır" ifadesi dikkat çekti. Bu ifadenin, kıdem tazminatlarının geleceği konusunda endişeleri artırdığı görülüyor.

"Kıdem tazminatına çökme planıdır"

TES'in yeniden gündeme gelmesi, iş dünyasında ve akademik çevrelerde kıdem tazminatının kaldırılacağına dair tartışmaları derinleştirdi. Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada TES için "Kıdem tazminatına çökme planıdır!" diyerek tepki gösterdi.

"Özelleşmenin önünü açar"

Prof. Dr. Çelik, TES'in sosyal güvenlik sistemi ve kıdem tazminatı için ciddi bir tehlike oluşturduğunu belirterek, "İkinci emeklilik maaşı" adı altında pazarlanmaya çalışılan bu modelin, mevcut kamusal emeklilik sistemi ve maaşlarını daha da kötüleştirebileceğini ifade etti. Çelik, bu düzenlemenin sosyal güvenlik sisteminin bireyselleşmesi ve özelleştirilmesinin önünü açabileceğini vurguladı.

Kıdem tazminatı aylık haşlığa dönüşecek

Çelik ayrıca, TES kapsamında öngörülen prim kesintileriyle ikinci bir emekli maaşı almanın mümkün olmadığını belirterek, kıdem tazminatının bu sistemle birlikte adeta aylık bir harçlığa dönüşeceğini savundu. Hükümetin bu planla hem kıdem tazminatını ortadan kaldırmayı hem de düşük emekli maaşlarına yönelik tepkileri bertaraf etmeyi hedeflediğini söyledi.

OVP’nin bu düzenlemeleri, kıdem tazminatlarının kaldırılacağına yönelik endişeleri artırırken, sosyal güvenlik sistemine yönelik yapılacak değişikliklerin ne tür sonuçlar doğuracağı konusunda belirsizlikler sürüyor. Hükümet yetkililerinin bu konuda nasıl bir adım atacağı ise merakla bekleniyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.