KONYA HABER
Konya
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9136 %0,75
47,9282 %0,87
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Ekonomi Denizi olmayan Konya'da dünyanın en gözde balığı üretiliyor. Tilapia türü nedir?

Denizi olmayan Konya'da dünyanın en gözde balığı üretiliyor. Tilapia türü nedir?

Konya'da, artan nüfusun besin ihtiyaçlarının karşılanması için sağlıklı, doğal ve yenilikçi ürünler sunmayı hedeflediği için tüm dünyada en çok yetiştiriciliği yapılan türlerden biri olan Tilapia balığı yetiştiriciliği yapılıyor. Nasıl mı? İşte detaylar.

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 2 dk

Konya Şeker, kondense suyu soğutma kulelerinde enerji harcayarak soğutmak yerine o suyun ısısından yararlanarak balık üretimi gerçekleştiriyor.

DENİZİ OLMAYAN KONYA'DA BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ

Konya Şeker, artan nüfusun besin ihtiyaçlarının karşılanması için sağlıklı, doğal ve yenilikçi ürünler sunmayı hedeflediği için tüm dünyada en çok yetiştiriciliği yapılan türlerden biri olan tilapia balığı yetiştiriciliği yapıyor.

TİLİPA BALIĞI

Tilapia balığı yetiştiriciliği projesinin temelinde üretimde sıfır atık bakış açısı ve entegre üretim modeli bulunuyor. Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nde üretim sürecinin ortaya çıkan ve soğutmak için enerji harcanan kondense suyu Tilapia balığının yetiştirilmesinde kullanıyor. Bu sayede sıcak suda yaşayan Tilapia balığı için optimum şartları sağlayarak 12 ay boyunca yoğun balık yetiştiriciliği yapılabiliyor.

TÜRKİYE'DE İLK

Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan bu yatırımda balıktan çıkan atık suyu biyolojik filtrelerle temizlenerek sürekli kullanımı sağlanıp, su israfı da önleniyor. Filtreden çıkan balık dışkıları ise doğal gübre olarak değerlendiriliyor.

TİLİPA BALIĞININ ÖZELLİKLERİ

Özellikle tropik ve subtropik iklim balığı olarak bilinen Tilapia sıcaklığı 25-28 °C olan sularda yaşıyor. Et verimi ve kalitesi yüksek olan bu türün et rengi pembe-kırmızı-beyaz olduğu için de albenisi yüksek. Yediği yemin yaklaşık 2/3’ünü ete dönüştüren Tilapia balığı üretmek üzere kurulan tesis, mevcut kapasitesi ile yıllık 200 ton üretim gerçekleştirebilecek kapasitede .

Tatlı su kültür balığı olarak Tilapia son yıllarda Asya başta olmak üzere, Ekvator ülkeleri, Amerika, Kanada ve Avrupa’da çokça tüketilmekte.

Yorumlar
C
Cevat ceceli 1 hafta önce
O balıklar yok artık....
BEĞENME
0
CEVAPLA
M
Muammer 1 hafta önce
Recep Konuk başkan ilklerin adamı, o getirmişti çok da lezzetliydi ama şimdi geçmişte kaldı
BEĞENME
0
CEVAPLA