KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9587 %0,61
47,9564 %0,68
4.382,69 % -0,02
Ara
BBN Haber Ekonomi Deri sektörü gözünü kurbanlıklara dikti: Ekonomiye 400 milyon dolarlık katkı

Deri sektörü gözünü kurbanlıklara dikti: Ekonomiye 400 milyon dolarlık katkı

Kurban Bayramı'nda yaklaşık bir milyon büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan kesilmesi bekleniyor. Gelişen teknoloji sayesinde deri, gıda sanayisinin ham maddesi haline gelmiş durumda. İşte ayrıntılar...

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Bursa Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Murat Çağlar, Türkiye'de yılda 6 milyon büyükbaş hayvan kesiminin gerçekleştiğini, Kurban Bayramı'nda ise yaklaşık 1 milyon büyükbaş, 2 milyon da küçükbaş hayvan kesilmesinin beklendiğini söyledi. Çağlar, büyükbaş hayvanların derilerinin doğru yüzülüp işlenmesi sonucu ortaya çıkacak ham madde ile ekonomiye 300-400 milyon dolar potansiyel katkı sağlanabileceğini açıkladı.

"DERİLERİ DELDİRMEYİN"

Kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken önemli bir noktaya vurgu yapan Çağlar, "Bu kadar büyük bir kesimi profesyonel kasapların yapmasını bekleyemeyiz. Bu kadar sayıda profesyonel kasap maalesef bulunmamakta. O yüzden daha çok amatörce kesimler yapılmakta. Burada da bizim en çok dikkat etmemiz gereken konulardan biri derilerin mümkün olduğu kadar düzgün yüzülmesi. Yani derileri delmememiz, deldirmememiz gerekiyor." dedi.

"BÜYÜKBAŞ HAYVANLARA 8-10 KİLO TUZ SERPMEK GEREKİYOR"

Kurban derisinin hemen tuzlanması gerektiğinin altını çizen Çağlar, "Havalar sıcak, yaz aylarındayız bakteriyel faaliyetler çok hızlı oluyor, çürüme başlıyor. Bu çürümeyi durdurmanın en etkin yöntemi deriyi tuzlamaktır. Büyükbaş hayvanların tanesine yaklaşık olarak 8-10 kilogram arası tuz serpilerek güzelce elle et tarafına eşit dağıtılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"EN BÜYÜK HATALARDAN BİRİ HEMEN TORBA İÇİNE KONULMASI"

Küçükbaşların da aynı titizlikle tuzlanması gerektiğini dile getiren Çağlar, "Tuzlandıktan sonra derinin suyu dışarı çıkar ve kan akmaya başlar, bunun akmasına müsaade etmemiz lazım.O torbanın içinde durması da sıkıntı. Hava alması, suyunun akması gerekiyor. Bunlara dikkat etmemiz lazım. Derileri bağışlarken bağışladığımız yerde de bunun bir ekonomik değere dönüşmesi için bunlara mutlaka dikkat etmemiz" ifadelerini kullandı.

Küçükbaş hayvan derilerinin genellikle giyim odaklı kullanıldığını anlatan Çağlar, "Bir milyon büyükbaş hayvan derisinin değeri toplamda 25-30 milyon dolar olur. Bu işlendikçe, tabaklandıkça, bitmiş deriye döndükçe katlanarak artmaktadır. Yani bu derilerin tamamı işlenirse deri sanayisinde çıkışı büyük ihtimalle 100 milyon dolar olacak. Bu 3 günlük süre içerisinde çıkacak olan ham maddenin toplam olarak ekonomiye sağlayacağı potansiyel katkı 300-400 milyon dolarları bulur. Küçükbaş hayvan derileri için maalesef bunu söyleyemiyorum. Global olarak sıcaklıkların yükselmesi, deri cekete talebin azalması, küçükbaş hayvan derisinin büyükbaş hayvan derisi kadar alternatifli kullanım alanlarının olmaması talebini çok azaltmış bulunmakta. Geçen yılki deneyimimize göre bu sene de küçükbaş hayvan derisine talep olmayacak ve birçok yerde maalesef bertaraf edilmesi gerekecek" açıklamasını yaptı. Türkiye

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *