Dolar baskılanmaya başladı mı?
Geçtiğimiz ay dolar kuruna müdahale edilmediğini açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2021’in Aralık ayıyla, aşağı yukarı 2023’ün Mayıs ayına kadar kur belli bir düzeyde tutulmuş. Biz kuru serbest bıraktık. Çünkü bir taraftan rasyonel politikalar diyeceksin sonra kur müdahalesi, bu doğru değil. Kur etkisi var. Geçişkenlik zamanla azalacak. Bizim bir kur hedefimiz yok. Aslında tahmin de olmaması lazım" ifadelerini kullanmıştı.
Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara ise konuyla ilgili paylaşımında, TCMB’nin faiz kararı sonrasında nette 2 milyar dolar civarında satıcı olduğunu aktardı.
Para piyasalarında bu gelişmelerin ortasında takip edilen yurt içindeki haftanın en önemli gelişmelerden biri ise enflasyon verileriydi. Buna göre enflasyon verileri TCMB’nin faiz artışlarını şekillendirebilme potansiyeli sebebiyle piyasa katılımcıları tarafından yakından takip edildi. Bugün TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon rakamlarında da, enflasyonun yılın zirvesine çıktığı, artış hızının ise ivme kaybettiği görüldü. Ancak yükseliş ivmesini sürdüren enflasyon rakamları sonrasında TCMB’nin 500 baz puan faiz artışı ile birlikte faizleri yüzde 30’a çıkardığı toplantının ardından daralan enflasyon - faiz makası da yeniden açılmış oldu.
Bu gelişmelerin öncesinde ise Merkez Bankası’nın son Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 59,46'dan yüzde 67,22'ye çıkmıştı.
Katılımcıların 2023 yıl sonu dolar/TL beklentisi de 29,82'den 30,14'e yükselmişti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.