Emekli olamayanlar için yeni formül! 2000 yılını kapsayacak mı?

Emekli olamayanlar için yeni formül! 2000 yılını kapsayacak mı?
Eksik primi olup erken emeklilik bekleyenler için TBMM’den yeni düzenleme geleceği iddia edildi.

Eksik primi olup yada işe girişi 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlara sevindirici haber geldi. EYT yasasını kaçıranlara TBMM’den yeni düzenleme geleceği iddia edildi. 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi sonrası emekliliği kaçıran vatandaşlar, Meclis'ten gelecek haberi dört gözle bekliyor. Prim günün düşürüldüğü belirtilen iddiada; 3600, 4.500 ve 7200 olanlar emeklilik dilekçesini verebilecek. Yeni erken emeklilik düzenlemesi ile birlikte SSK ve Bağ-Kur’lu çok sayıda vatandaşın dilekçe vererek emekli maaşı alması bekleniyor.
EYT ŞARTI OLMADAN EMEKLİLİK FIRSATI

Prim eksiği ya da başka bir sebeple EYT’yi kaçıran milyonlarca vatandaş için yeni erken emeklilik fırsatları gündemde. Kadınlar için, erkekler için, engelli çocuğuna bakan anneler için ya da Çalışma hayatı sırasında iş kazası ya da meslek hastalığı geçirenler için farklı farklı emeklilik imkânları var. İşte EYT şartı olmadan az prim ile erken emeklilik fırsatları:
Kısmi emeklilik: 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan ve emeklilik yaşı gelmesine rağmen prim gün sayısı şartını tamamlayamayan kişiler kısmi emeklilik kapsamına alınıyor. Kısmi emeklilikte 10 yıl sigortalılık süresini doldurmak yeterli oluyor. 9 Eylül 1999 ve sonrası için ise sigortalılık süresi şartı 15 yıla yükseliyor.

Doğum borçlanması: Sosyal Güvenlik Kurumu yasalarına göre kadın çalışanlar doğum borçlanması yapabiliyor. Sigorta başlangıç tarihinden sonra dünyaya gelen her çocuk için 2 yıl olmak üzere toplamda 3 çocuğa kadar al Yani 6 yıl doğum borçlanması yapmak mümkün. Böylelikle kadınlar 2160 gün prim kazancına sahip oluyor.
Askerlik borçlanması: Erkek sigortalılar içinde askerlik borçlanması imkanı sağlanıyor. Sigorta başlangıç tarihinden sonra askerliğini yapan erkek sigortalılar, En az 1 yıl askerlik borçlanması yaparak emeklilik yaşını düşürebiliyor.

Malulen emeklilik: Çalışma hayatı sırasında iş kazası ya da meslek hastalığı gibi bir durumla karşı karşıya kalanlar da 1800 gün sigortalık günü tamamlamaları halinde malulen emeklilik başvurusu yapabiliyor. Malulen emeklilik için mutlaka yüzde 60 ve üstü iş göremez raporu almak gerekiyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.