Emekliler müjde! Ek maaş geliyor

Emekliler müjde! Ek maaş geliyor
Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında çalışanların emeklilik döneminde yaşam standartlarını korumasını tamamlayıcı emeklilik adı altında ek bir gelir fırsatı doğacak.

Ekonomide önümüzdeki üç yılı kapsayan yeni Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında, Otomatik Katılım Sistemi'nin (OKS) geliştirilerek ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülmesi planlanıyor. Bu çerçevede kurulacak olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), çalışanların emeklilik döneminde yaşam standartlarını korumasını sağlayacak ek bir emeklilik geliri oluşturmayı ve hane halkının daha fazla tasarruf yapabilmesine olanak tanımayı hedefliyor. Yeni sistem sayesinde çalışanlar hem sosyal güvenlik sisteminden hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden emeklilik maaşı alabilecekler.

en-dusuk-emekli-maasi-ocak-2025-resmen-aciklandi-bakin-kac-tl-olacak.jpg

Emekliye nakdi katkı

TES ile birlikte, çalışanların bireysel hesaplarına çalışan, işveren ve devlet tarafından nakdi katkılar yapılacak. Çalışanın brüt maaşından belirli bir oranda kesinti yapılırken, işverenin de çalışanın hesabına katkı sağlaması planlanıyor. Buna ek olarak, işverenin yapacağı katkı için devlet tarafından bir destek verilmesi öngörülüyor. Bu yapısıyla TES, ikinci basamak bir emeklilik sistemi olarak tanımlanıyor.

2024/05/31/para.jpg

Örneğin, çalışanın maaşından 500 TL kesildiğinde, işverenin de 500 TL destek yatırması gerekecek. Devletin de bu katkıya destek sunmasıyla birlikte toplam tutar, çalışanın kişisel hesabına aktarılacak.

Emeklilik döneminde ek gelir fırsatı

TES taslağına göre, işverenlerin her ay çalışanlara maaşlarının yüzde 8.33'ü oranında tazminat ödemesi yapması planlanıyor. Bu tazminatlar, çalışanın kişisel hesabında birikerek emeklilikte kullanılacak. Bu şekilde çalışanlar, emeklilik dönemlerinde ek gelir elde etme fırsatına sahip olacaklar.

Yeni sistemin, uzun vadede sosyal güvenlik sistemine ek bir destek sunarak, çalışanların daha güvenli bir emeklilik dönemi geçirmelerine katkı sağlaması bekleniyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum