En düşük emekli maaşı için zam iddiası

Kamu işçisine yüzde 45, asgari ücrete yüzde 34 zam yapılınca 7500 TL’de kalan en düşük emekli maaşına da zam yapılabileceği iddiası Başkent gündeminin konu başlıkları arasında yer alıyor
En düşük emekli maaşı için zam iddiası

Hükümet, bayram dönüşü yoğun maaş zammı mesaisine başlıyor. 7500 TL emekli aylığı üzerinde maaş alanlara kademeli zam düzenlemesi ile en düşük memur maaşının 22 bin TL seviyesine yükseltilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ortaklaşa çalıştığı düzenleme bu hafta çözüme kavuşturulacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN ZAM İDDİASI

Kamu işçisine yüzde 45, asgari ücrete yüzde 34 zam yapılınca 7500 TL’de kalan en düşük emekli maaşına da zam yapılabileceği de Ankara’da konuşulan bir başka konu. Henüz net bir bilgi olmasa da en düşük emekli aylığının 10 bin liranın üzerine çıkabileceği iddiaları da gündemdeki sıcaklığını koruyor.

EMEKLİ TEMMUZ 2023 ZAMMI NE KADAR OLACAK?

7500 TL üzerinde aylık alan SGK ve Bağ-Kur emeklileri içinse kademeli bir artış sağlanacak. 7.500-10.000, 10.000-15.000, 15.00-20.000 ve 20.000 TL’nin üzerine kademeli olarak emekli zammı belirlenecek. Zam oranı için masada olan rakamların yüzde 30 ila 40 arasında olabileceği öngörülüyor. Meclis’te kabul edilmesi beklenen emekli zammı düzenlemesi için 3 formül öne çıkıyor. Yapılacak tüm artışın seyyanen zam olarak maaşlara yansıtılması ilk formül olurken, ikinci formülde ise oransal artış dahilinde aylıkların artırılması gündemde. Üçüncü olarak da oransal zammın üzerine refah payı artışı yapılabileceği tahmin ediliyor.

YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR

Memur ve emekli için ek zamların yasal düzenleme ile çıkması gerekiyor. SGK ve Bağ-Kur emeklileri her ayın 17’si ila 28’i arasında ödeme alıyor. Memur emeklisi ve memur maaşları için ödeme tarihi daha erken olduğundan dolayı ek zamların tıpkı Ocak 2023 zam döneminde olduğu gibi daha sonra yatırılması öngörülüyor.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.