Enflasyon yeniden 3 haneli rakamlara çıktı

Enflasyon yeniden 3 haneli rakamlara çıktı

İktidarın yanlış ekonomi politikaları nedeniyle enflasyonun yeniden 3 hanelere çıktığını ifade eden Milletvekili Ekici, enflasyondan dar gelir grubundaki tüm vatandaşların olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, İktidarın yanlış ekonomi politikaları nedeniyle enflasyonun yeniden 3 hanelere çıktığını ve bundan da en çok dar gelirli vatandaşlar, vergi mükellefleri ve mali müşavirlerin etkilendiğini ifade etti. Ekici, “Deyim yerindeyse enflasyonu patlatan iktidar ama bedelini ödeyen vergi mükellefleri ve mali müşavirler oldu. İş dünyası ve meslek mensupları enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yürürlükten kaldırılmasını bu mümkün değilse bu işlemlerin yılda bir defa ve yılsonlarında yapılmasını istiyorlar” dedi. Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, TBMM’de görüşülen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine Gelecek-Saadet Grubu adına söz aldı.

“ENFLASYON YENİDEN 3 HANELİ RAKAMLARA ÇIKTI”

İktidarın yanlış ekonomi politikaları nedeniyle enflasyonun yeniden 3 hanelere çıktığını ifade eden Ekici, enflasyondan dar gelir grubundaki tüm vatandaşların olumsuz etkilendiğini ifade etti. Enflasyonun olumsuz sonuçlarını yoksul halkın yanında vergi mükellefleri ve mükelleflere muhasebe, tasdik hizmeti veren mali müşavirlerin de yaşadığını kaydeden Ekici, şunları söyledi:“İktidarın ‘faiz neden, enflasyon neticedir’ gibi Mehmet Şimşek’in deyimiyle ‘rasyonel olmayan’ yani akıl dışı politikalarıyla 25 yıl sonra enflasyon Türkiye’de yeniden üç haneli rakamlara dayandı. İktidarın yeniden patlattığı enflasyonun zararlarını emekli, asgari ücretli, çiftçi, esnaf yoksullaşarak yaşamaya devam ediyor. Enflasyonun olumsuz sonuçlarını sadece yoksul kesim yaşamıyor vergi mükellefleri ve mükelleflere muhasebe ve tasdik hizmeti veren mali müşavirler de yaşıyor. Enflasyonun tekrar yükselmesi nedeniyle vergi kanunlarında yüksek enflasyon dönemleri için öngörülmüş olan enflasyon düzeltmesi hükümlerinin 19 yıl aradan sonra yeniden uygulanma zorunluluğu doğmuştur. Bu durum, enflasyon düzeltme işlemleri sonucu oluşan realize olmamış kazançlar üzerinden vergi mükelleflerine ilave vergi yükümlülükleri doğururken mali müşavirler de çok zor, karmaşık, teknik ve zaman alan enflasyon düzeltme işlemlerini yapmak zorunda kalmışlardır.”

hasan-ekici.jpeg

“ENFLASYONU PATLATAN İKTİDAR AMA BEDELİNİ MALİ MÜŞAVİRLER”

“Bu zorluğu, 2023 yılı bilançoları için yapılan enflasyon düzeltmesi sürecinde her işletme ve her meslek mensubu bizzat yaşadı ve gördü” diyen Ekici, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Deyim yerindeyse enflasyonu patlatan iktidar ama bedelini ödeyen vergi mükellefleri ve mali müşavirler oldu. İş dünyası ve meslek mensupları enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yürürlükten kaldırılmasını bu mümkün değilse bu işlemlerin yılda bir defa ve yılsonlarında yapılmasını istiyorlar. Gerçekten çok zor ve meşakkatli olan enflasyon düzeltme işlemlerini geçici vergi dönemlerinde uygulatmanın bir anlamı bulunmuyor. Adı üzerinde zaten “geçici” vergi dönemleri.”

“VERGİ USUL KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINI ÖNERİYORUZ”

Mali müşavirlerin ve vergi mükelleflerinin enflasyon düzeltme işlemlerinin geçici vergi dönemlerinde uygulanmamasını ve şartların oluştuğu dönemde yılsonlarında ve yılda 1 defa uygulanması gerektiğini ifade eden Hasan Ekici, “Mevcut kanunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın enflasyon düzeltmesini geçici vergi dönemlerinde uygulatmama yetkisi bulunmaktadır. Nitekim Bakanlık, mali müşavirlerden ve iş dünyasından gelen yoğun talep üzerine 1. Geçici Vergi Döneminde enflasyon düzeltme işlemlerini uygulatmadı. Şimdi 2. Geçici Vergi beyan dönemi geldi ama enflasyon düzeltmesi uygulanacak mı? Yoksa Bakanlık yetkisini kullanarak uygulatmayacak mı? Belli değil. Hem mükellefler hem de mali müşavirler bu belirsizlikten rahatsızlar. Böyle önemli bir konu hiçbir kurumun inisiyatifine bırakılmamalı, uygulanıp uygulanmayacağı önceden belli olmalıdır. Bu nedenle her dönem yaşanacak belirsizliklere ve tartışmalara son vermek ve sorunu kesin olarak çözmek için Vergi Usul Kanununda değişiklik yapılmasını öneriyoruz” dedi.

“ENFLASYON DÜZELTMESİ YILDA BİR DEFA, YIL SONLARINDA YAPILSIN”

İktidar partisine ve komisyona çağrıda bulunan Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, “Gelin görüşmekte olduğumuz vergi kanunlarında değişiklik yapılmasına ilişkin teklifte, Vergi Usul Kanunu’nun geçici vergi dönemleri itibariyle enflasyon düzeltmesini zorunlu kılan mükerrer 298’inci maddesinin (A) fıkrasının (1) numaralı bendinin 2’inci fıkrası ile (Ç) fıkrasının (3) numaralı bendinin 3’üncü fıkrasının yürürlükten kaldırılarak enflasyon düzeltmesinin yılda 1 defa ve yılsonlarında yapılması hususunda değişiklik yapalım” ifadelerini kullandı.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.