Et ve Süt Kurumu sessizliğini korurken kırmızı et fiyatlarında ateş yeniden yükseldi. Kırmızı et fiyatlarında son dönemde başlayan artış devam ediyor. Kurban Bayramı’nda arz kaynaklı fiyat düşüşü ve stabil dönemin ardından son zamanlarda hem dana hem de kuzu etinde yükseliş meydana geldi. Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) tarafından açıklanan haftalık kesim fiyatlarına göre ülke genelinde dana karkas kesim fiyatı ortalama 469 TL’ye, kuzu karkas kesim fiyatı ise 502 TL’ye yükseldi. Bazı bölgelerde kuzu eti kesim fiyatları 547 lirayı aştı.

SON 1 AYLIK VE 1 YILLIK ARTIŞLAR
UKON’un 12 Eylül tarihli haftalık kesim raporuna göre bu hafta dana karkas fiyatı 4 lira, kuzu karkas fiyatı ise 11 lira yükseldi. Son haftalardaki yükseliş trendi, kırmızı et piyasasında önümüzdeki dönemde fiyatların daha da yukarı yönlü hareket edebileceğine işaret ediyor. Çünkü geçen aya göre dana etinde yüzde 3.30, kuzu etinde ise yüzde 5.80’lik artış yaşandı. Geçen yıl aynı döneme göre ise danada yüzde 42, kuzuda ise yüzde 31’lik artış yaşandı. Girdi maliyetleri nedeniyle para kazanamamaktan şikayet eden üreticiler de artan fiyatlardan memnun.

EN UCUZ VE EN PAHALI KESİMLER NEREDE?
Öte yandan bölgelere göre fiyat dağılımı baz alındığında ise dana etinde en ucuz bölge 460 TL’lik kesim fiyatı ile Akdeniz oldu. Doğu Anadolu Bölgesi: 464 TL, Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 465 TL, Ege Bölgesi: 470 TL, İç Anadolu Bölgesi: 471 TL, Marmara Bölgesi: 473 TL ve Karadeniz Bölgesi: 484 TL olarak sıralandı.
Kuzu etinde ise sıralama ucuzdan pahalıya şöyle gerçekleşti: Doğu Anadolu: 458 TL, Güneydoğu Anadolu: 473 TL, Akdeniz: 487 TL, İç Anadolu: 497 TL, Karadeniz: 505 TL, Ege: 547 TL, Marmara: 547 TL.