Ev sahiplerinden kiracılara yeni yöntem! Altın fiyatları baz alınıyor

Her senenin sonunda TÜFE'ye göre yapılan kira artışlarının bazı illerde altın fiyatlarına göre yapıldığı görüldü.
Ev sahiplerinden kiracılara yeni yöntem! Altın fiyatları baz alınıyor

Türkiye’de ekonomik kriz ve yüksek enflasyon, kira fiyatlarını hızla artırırken, ev sahipleri kira gelirlerini enflasyon karşısında korunmak için yeni yöntemler geliştirmeye başladı. Özellikle büyük şehirlerde kira bedelleri ortalama 20 bin lira seviyesini geçerken, kira artışını yüzde 25 ile sınırlandıran genelgenin kaldırılması, ev sahiplerinin alternatif yollara yönelmesine neden oldu.

3033527.jpg

TÜFE dönemi sona mı eriyor?

Geçmişte kira artışları, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) göre yapılırken, son dönemde bu uygulamadan sapmalar gözlemleniyor. Yüzde yirmi beş genelgesinin kaldırılmasıyla birlikte bazı ev sahipleri, kiracılarıyla yeni sözleşmeler yaparak kiralarını altın üzerinden belirlemeye başladı. Bu durum, özellikle yüksek enflasyon ortamında kiraların değerini koruma amacı taşıyor.

indir-37.jpeg

Kira fiyatları altına göre belirleniyor

Ev sahipleri, altın gibi daha stabil finansal araçlarla kira bedellerini belirleyerek, hem kiraların değer kaybını önlemeyi hem de yılsonu artışlarında daha fazla gelir elde etmeyi hedefliyor. Kiranın altın üzerinden belirlenmesi, kira sözleşmesine eklenen bir madde ile resmileştirilirken, bu uygulama kiracılar arasında endişeye yol açıyor. Kiracıların, özellikle sabit gelirle geçinenlerin, bu tür bir uygulamayla karşı karşıya kalmaları, konut krizinin daha da derinleşebileceğine dair endişeleri artırıyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.