KONYA HABER
Konya
Açık
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9726 %0,51
47,6696 %0,57
4.370,98 % -0,34
Ara
BBN Haber Ekonomi İftar menülerine yüzde 50 zam! 4 kişilik bir ailenin iftar maliyeti cep yakacak

İftar menülerine yüzde 50 zam! 4 kişilik bir ailenin iftar maliyeti cep yakacak

Ramazan ayının başlamasına çok az bir süre kaldı. Oruç tutanlar 1 Mart'ta ilk iftar sofrasını kuracak. Bu yıl iftarını restoranda açmak isteyenlere ise kötü bir haber geldi. İşte ayrıntılar:

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Ramazan ayının başlamasına çok az bir süre kaldı. Oruç tutanlar 1 Mart'ta ilk iftar sofrasını kuracak. Bu yıl iftarını restoranda açmak isteyenlere ise kötü bir haber geldi. Geçen sene İstanbul'da kişi başı 500 liradan başlayan iftar menülerine yaklaşık yüzde 50 zam yapıldı. Peki zamların temel nedeni ne? TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl yanıtladı.

RAMAZAN GELİYOR

Ramazan ayında dışarıda iftar yapmanın maliyeti, menünün içeriği ve mekana göre değişiklik gösteriyor. Çorba, ara sıcak, ana yemek ve tatlıdan oluşan iftar menülerine bu Ramazan da zam geldi. İftariyeliklere geçen seneye oranla yüzde 25-50 arasında zam yapıldı.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl Haber Global'den Şifa Kaymak'a yaptığı değerlendirmede geçen sene ortalama 2000 TL olan iftar menülerinin kişi başı 2 bin 500 TL'ye kadar çıkabileceğini söyledi. 4 kişilik bir ailenin lüks restoranda maliyeti ise 18 bin TL.

İFTAR MENÜLERİNE YÜZDE 50 ZAM

Bingöl, "Menülerde yüzde 25-50'ye yakın zam bekliyoruz. Yer ve mekana göre iftar menüleri kişi başı 550 ile 5 bin arası değişiyor" ifadesini kullandı.

4 kişilik bir ailenin iftar maliyeti 18 bin TL

Bingöl fiyatların semtten semte, mekandan mekana değişkenlik gösterdiğinin altını çizerek "İstanbul'da 4 kişilik bir aile iyi bir restoranda iftar açayım derse bu fiyat 18 bin TL'ye kadar çıkabilir. Rakamlar yer ve mekana değişkenlik gösteriyor. Merkezden uzak bir restoranda ise 4 kişilik bir aile 3500 TL'ye iftarını açabilir" şeklinde konuştu.

ZAMLARIN TEMEL NEDENİ NE?

Bingöl şöyle yanıtladı: "Restoranlardaki artışların temel nedeni, artan kira maliyetleri, hammade, kırmızı et ve en büyük gider kalemlerinden olan personel maliyetleri. Maalesef bunlar restoran sahiplerini fiyatlarında etkili oluyor."

Anadolu ile İstanbul arasındaki fiyat farkı

Bingöl, Anadolu'daki iftar menüleri ile İstanbul arasında büyük farklar olduğunu belirterek "Anadolu'da bu fiyatlar daha düşük seviyede. Kişi başı 300 liradan başlayıp 1000 liraya kadar iyi bir menü bulanabilir" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *