İtalya, Konya'yı tercih ediyor! İhracat rakamlarında dev artış

Konya’da 2023 yılının ikinci yarısından itibaren ithalat artış hızı yavaşlarken ihracatın yükselmesine bağlı olarak ihracatın ithalatı karşılama oranı artış eğilimini sürdürerek ürünlerini en çok İtalya'ya gönderdi.
İtalya, Konya'yı tercih ediyor! İhracat rakamlarında dev artış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Özel Ticaret Sistemine göre yayımlanan Dış Ticaret İstatistiklerine göre, Haziran 2024’te Konya’nın ihracatı 235,0 milyon dolar, ithalatı ise 108,5 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Yıllıklandırılmış verilere bakıldığında, dış ticaret fazlasının 1,6 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 231 düzeyinde gerçekleştiği görüldü. Konya’da 2023 yılının ikinci yarısından itibaren ithalat artış hızı yavaşlarken ihracatın yükselmesine bağlı olarak ihracatın ithalatı karşılama oranı artış eğilimini sürdürdü ve Haziran 2024 itibarıyla artış 54 puana çıktı. Diğer taraftan Türkiye geneline bakıldığında, Haziran 2024 itibarıyla yıllık ihracat gelirleri ithalat harcamalarının yüzde 71,7’sini karşılarken dış ticaret açığı da 91,0 milyar düzeyinde gerçekleşti.
EN FAZLA ARTIŞI İHRACAT İTALYA’YA
Ülkeler bazında Konya’nın ihracat rakamlarına bakıldığında, Haziran ayında ihracatın en fazla arttığı ülke İtalya oldu. Konya’nın İtalya’ya olan ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30,9 artarak 11,7 milyon dolara ulaştı ve toplamdaki payı da yüzde 5’e çıktı. Diğer taraftan, bu dönemde Polonya, İran ve Cezayir’e yapılan ihracatta da yüzde 10’dan fazla artışlar gerçekleşti. Bunun yanı sıra, Konya’nın ihracatında yüzde 8,9 payı olan Rusya’ya ihracat yüzde 33,0 oranında daraldı.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.