Kademeli emeklilik nedir 2024?

EYT'den faydalanamayan milyonlarca kişi kademeli emeklilik sisteminin yürürlüğe girmesini bekliyor.
Kademeli emeklilik nedir 2024?

EYT sistemi yürürlüğe girmesinin ardından milyonlarca kişi emekli oldu. Ancak emeklilik primi dolup emekli olamayan da milyonlarca vatandaş halen var. Bu vatandaşların gözü kulağı kademeli emeklilik sisteminde. Peki kademeli emeklilik sistemi nedir? İşte yanıtı...

2465479.jpg

Kademeli emeklilik nedir?
Kademeli emeklilik, 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortası başlayan kişileri kapsamaktadır. EYT düzenlemesinin ardından emeklilik hakkı kazanamayan kesim için çıkarılması beklenen bir sistemdir. EYT, 8 Eylül 1999 ve ondan önceki tarihinde çalışma hayatına giren milyonlarca insanın emekli olmasını sağladı. Bununla birlikte prim sayısını doldurup 9 Eylül 1999 tarihinde işe başladığı için çoğu vatandaş bu düzenlemeden yararlanamadı.

17 yıl fark
Ayrıca EYT’nin kapsadığı gün aralığında bir gün sonra çalışmaya başlayan kişilerle, EYT ile emekli olan kişiler arasında 17 yıl gibi bir süre farkı meydana geldi. Kademeli emeklilik sisteminde ise adından da anlaşıldığı üzere belirli tarihte çalışmaya başlayan vatandaşların emeklilik yaşlarını kademeli bir şekilde belirlemeyi sağlar. Kademeli emeklilik şartları çalışmakta olan kişilerin başladığı yıla ve sigorta türüne göre farklılık göstermektedir.

1919293.jpg

Net bir cevap yok
Kademeli emekliliğin yürürlüğe girip girmeyeceği konusu hakkında yetkililerden net bir cevap gelmezken, yakın bir tarihte bu tarz bir görüşmenin yapılacağı ön görülüyor. EYT ile emekli olamayan kişilerin kademeli emeklilik gelecek mi sorusuna şuanda net bir cevap verilemiyor.

Kademeli emeklilik nasıl hesaplanır
Bu sistemle emeklilik gününü hesaplamak isteyenler için kademeli emeklilik tablosundan yararlanabilirsiniz. Kademeli emeklilikte erkek ve kadınların emeklilik günleri farklı hesaplanmaktadır. Bu nedenle sigorta türünüzün yanı sıra cinsiyetiniz de büyük önem taşır.

İşte vatandaşların emeklilik yaşıyla ilgili öngörüde bulunabileceği o tablo:

tablo.png

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum