KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9428 %0,51
47,8846 %0,56
4.404,54 % 0,48
Ara
BBN Haber Ekonomi Karpuz tarlada 75 kuruş sofrada 20 lira! Çiftçiler tarlaya veda ediyor

Karpuz tarlada 75 kuruş sofrada 20 lira! Çiftçiler tarlaya veda ediyor

Karpuz üreticisi düşünceli... Sitem eden üretici, "Kilosu 15-20 TL'ye satılan karpuzu, 75 kuruşa satamadık, 100 ton karpuz tarlada kaldı. Sistemin yaşaması için bizim oradan para kazanmamız gerekiyor, karpuzun kilosuna gelirken baktım" dedi.

KAYNAK: İha
Okunma Süresi: 3 dk

Antalya'da eşine ait arazide 2016 yılında çiftçiliğe başlayan emekli Doktor İbrahim Bodur, 90 dönüm arazide ektiği ürünlere komisyoncular düşük fiyat verince belediyelere yarı fiyatına satma pahasına teklif götürdü.

Komisyoncular masrafın yarısını teklif etmedi

Ektiği ürünler tarım arazisinde yetişmeye başlayınca haldeki komisyonculara götürdüğünü fakat gıdaları değerinde satamadığını söyleyen Bodur, alıcıların çok düşük fiyat teklif ettiğini belirtti. Bodur, "Geçtiğimiz yıl buradaki bütün meyveleri usulüne uygun topladık, onlar traktörle soğuk hava depolarına taşındı, orada beklemeye başladık, görücüye çıkıyor, alıcılar masrafının yarısını bile vermiyor. Ben bu işi epey inceledim, gelenlerin hepsi birbirleriyle irtibatlı. Bir müddet sonra bu meyve ne olacak elimde kalacak düşüncesiyle ucuz pahalı demeden veriyorsunuz, nitekim öyle yaptım. Topladım baktım ki hiçbir şey olduğu yok, ürününüzü belli bir değerde satamıyorsanız ve bu sistem böyle olmayı bir türlü değiştiremiyorsa; o zaman dayanma gücünüzün sonuna gelmişsiniz demektir" dedi.

100 ton karpuz elinde kaldı

Emekli Doktor İbrahim Bodur, armut, domates, biber karpuz ektiği tarım arazisinde geçtiğimiz sene 100 ton karpuzun elinde kaldığını söyleyerek, satılan ürünle çiftçinin elinden çıkan ürünün fiyatı arasında uçurum olduğuna dikkat çekti. Bodur, şöyle devam etti, “Karyağdı armudu, bunun dışında salçalık domates ve biber ektik, herkesin mecburi aldığı ürünler. Masrafını çıkarıp da biraz arttığı zaman oh bu sene zarar etmedik bakıyoruz, yani zarar etmemek kazandık gibi anlaşılıyor. Ayrıca tonlarca karpuz ektik evvelki sene, Antalya'da kilosu 15-20 TL'ye satılan karpuzu biz burada 75 kuruşa satamadık, 100 ton karpuz tarlada kaldı. Sistemin yaşaması için bizim oradan para kazanmamız gerekiyor, karpuzun kilosuna gelirken baktım, 15-20 TL'ye satıyorlar, buradaki çiftçi kilosunu 10 TL'ye satsa ihya olur. Ama o çiftçi bunu satamaz yani o parayı alamaz vermezler. Çünkü asıl parayı aradaki alıcılar komisyoncular onlar kazanıyor, izin vermezler."

Çiftçiliğe de ektiği ürünlere de veda ediyor

Uzun uğraşlar ve çeşitli denemeler sonucunda çiftçiliğe veda edeceğini açıklayan İbrahim Bodur, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

"Çiftçi asla para kazanamıyor, kazansa ben kazanırım. En fazla dayanabilecek olan insan benim, gelecek sene ne yiyeceğim derdi olmayan bir insanım. Dolayısıyla eğer ben kazanamıyorsam, hiç kimse kazanamaz bu işten ve buraya gelirken de kendi kendime yemin ettim dedim ki; 'asla pes etmeyeceksin, asla pişman olmayacaksın'. İtiraf ediyorum, pes dedim ve son derecede pişmanım. Buraya yatırdığım parayı bankaya yatırsaydım, bu topraklar beş kere daha satın alacak kadar konuma gelirdim. Kötü olan da bu zaten, çalışıp bir iş yapıp da bundan para kazanamayan bir kişi olması. Ağaçlar o kadar uzun sürede yetişiyor ki güneşin baharında, kışın çamurda budanıyor, bunların hepsi bir emek. Her santimetre karede bir emek var ve bunları ben şimdi yok hükmünde görüyorum ama burada bir milli servet yatıyor. Eşimle oturduk düşündük ne yapacağımızı, bunu kökletmek için şimdi cebimden ekstra para vereceğim ama ağaçlara kıyamıyorum. En sonunda dedim ki, tarlanın bir bölümünü köklemeyelim, yeşillik olsun. Karar aşamasındayız, armut bahçemiz dışında 13 dönüm daha bir yerimiz var, oradaki ağaçları kesin kökleteceğiz, bir hafta on gün içinde işlemlere başlayacağız." Korkuteli'nde çiftçilik yapan Ramazan Çalışkan ise, "Hayvancılık ve çiftçilik yapıyorum. Maliyetler çok pahalı, salçalık domates ekiyoruz, pazarda 20 TL, tüccar 5TL'ye alıyor. Tüccarın eli ayağı değmeden, bizden çok kazanıyor" dedi.

Yorumlar
K
Konyalı 1 yıl önce
Çiftçinin bana göre devletten beklentisi kalmamış gibi en iyisi yerel yönetimler tanzim satış mağazaları açarak her iki tarafida korumalı.
BEĞENME
0
CEVAPLA
M
Misafir 1 yıl önce
Uretici Tuketiciyle baglanti ili olucak Aracisiz Care arayacagiz avrupadaki. Gibj Uretici Canli para Alicak , Tuketici de hem taze hem aracisiz guvenle Urune ulasmis olucak. ! Yinede ZOR isler kolayliklar diliyorum..! Zevantem. Belcika
BEĞENME
0
CEVAPLA
E
Erbil Baykut 1 yıl önce
Bu büyük bir zulüm hem çiftçiye hem tüketiciye çiftçi emek veriyor karşılığını alamıyor,tuketicide yaz gününde ???? karpuz yiyemiyor geçen bir karpua aldım 1147 TL ödedim o da en ufak olanı seçtim nerdeyse.
BEĞENME
0
CEVAPLA
E
Erbil Baykut 1 yıl önce
Bu büyük bir zulüm hem çiftçiye hem de tüketiciye çiftçi emeği karşılığını alamıyor tuketici de Yaz gününde ???? karpuz yiyemiyor geçen bir karpuz alayım dedim 147 TL ödedim hemide en ufağını seçtim nerdeyse...
BEĞENME
0
CEVAPLA
M
Misafir 1 yıl önce
Çiftçinin durumu tabiki üzücü ama çiftçiye yetki versen o da daha çok kazanma hırsına kapılır değişen birsey olmaz.bura da ahlaki sorun var
BEĞENME
0
CEVAPLA