Kirayı elden ödeme devri kapanıyor! Dev cezalar kapıda

Kirayı elden ödeme devri kapanıyor! Dev cezalar kapıda
Kira ödemelerini ev sahiplerine elden veren kiracılara kiranın yüzde onu tutarında ceza kesilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın getirmeyi planladığı yürürlüğe göre kira ödemelerini PTT ya da banka üzerinden yapmayarak, kirayı elden teslim eden kişilere cezai işlem ugulanacak. Kiranın yüzde onu kadar uygulanan cezalar en az beş bin lira tutarında olacak. İşyeri ve konut kiralarken kira bedellerinin bankalar ve PTT yoluyla yapılması zorunluluk haline gelecek.

bha-haber-ici-57.png

Kiracılara da Ceza Kesilebilecek

Mevcut düzenlemeye göre iş yeri kira ödemeleri miktara bakılmaksızın, konut kira ödemeleri ise 500 TL'yi aşması durumunda bankalar veya PTT aracılığıyla yapılmak zorundaydı. Yeni taslak düzenlemeye göre, konut kiralarında bu sınır kaldırılarak tüm kira ödemelerinin banka veya PTT aracılığıyla yapılması zorunlu hale getiriliyor.

Yürürlükteki tebliğde iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem de kiralayana ceza uygulanırken, konut kiralamalarında yalnızca kiralayan cezaya tabi tutuluyordu. Ancak, Temmuz ayında TBMM'de kabul edilen Vergi Kanunları ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kiracılara da ceza kesilmesi kararlaştırıldı.

bha-haber-ici-56.png

Mevcut düzenlemede bu oran kira tutarının yüzde 5'i olarak uygulanırken, asgari ceza miktarı ise 3 bin TL olarak belirlenmişti. Ancak, kiracılar ödemenin elden yapıldığını, ödeme tarihini takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirdiklerinde ceza uygulanmayacak.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.