KONYA HABER
Konya
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9157 %0,77
47,9224 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Ekonomi Kırmızı et fiyatlarındaki zamların sebebi belli oldu. Et üretimi giderek düşüyor

Kırmızı et fiyatlarındaki zamların sebebi belli oldu. Et üretimi giderek düşüyor

Enflasyon nedeniyle kırmızı et fiyatlarına gelen zamların gerekçesi TÜİK verileriyle ortaya kondu. 2023 yılında 2 milyon 384 bin 47 ton olan kırmızı et üretimi, 2024 yılında yüzde 11,7 azalarak 2 milyon 105 bin 895 ton olarak tahmin edildi.

KAYNAK: İha
Okunma Süresi: 2 dk

Hayvancılık Zordayken Ucuz Kırmızı Et Hayal

Türkiye'de hayvancılık sektörü zor günler geçiriyor. Artan maliyetler, yem fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon, üreticilerin üretim yapma kapasitesini olumsuz etkiliyor. TÜİK'in verilerine göre, 2024 yılı itibarıyla kırmızı et üretiminde ciddi bir azalma yaşandı. Sığır, koyun, keçi ve manda etlerinin üretiminde yaşanan düşüşler, sektördeki zorlukları daha da derinleştiriyor. Hayvancılık faaliyetlerinin azalması, et fiyatlarının artmasına neden olurken, bu durum hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkiliyor.

melas-fiyati-1642941571-1.webp

Et Üretimi 365 Günde Yüzde 11,7 Düştü

Son yıllarda hızla artan enflasyon, vatandaşın mutfağını derinden etkiledi. Kırmızı et, artık sofralarda ya çok daha az yer buluyor ya da tamamen eksik kalıyor. TÜİK'in yayımladığı güncel verilere göre; 2023 yılında 2 milyon 384 bin 47 ton olan kırmızı et üretimi, 2024'te yüzde 11,7'lik bir düşüşle 2 milyon 105 bin 895 tona geriledi.

dairy-feeding.jpg

Tüm Et Hayvanlarında Düşüş Yaşandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Kırmızı Et Üretim İstatistikleri’ni açıkladı. Kırmızı et üretim tahmini, Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırmasından elde edilen demografik verilere dayalı olarak belirlenen ‘Kasaplık Güç Oranı’ ile hesaplanan ‘iç popülasyondan kesilen hayvan sayısı’ ile ‘ithalattan kesilen hayvan sayısının ortalama karkas ağırlıkları ile çarpılması suretiyle elde ediliyor.

c9a8203068d5b2e3ff1b358138e6fcb9.jpg

Buna göre 2023 yılında 2 milyon 384 bin 47 ton olan kırmızı et üretimi, 2024 yılında yüzde 11,7 azalarak 2 milyon 105 bin 895 ton olarak tahmin edildi. Bu kapsamda bir önceki yıla göre sığır eti üretimi yüzde 11,2 azalarak 1 milyon 483 bin 42 ton, koyun eti üretimi yüzde 10,5 azalarak 509 bin 539 ton, keçi eti üretimi yüzde 22,8 azalarak 99 bin 532 ton, manda eti üretimi ise yüzde 10,4 azalarak 13 bin 781 ton oldu.

Son on yıla ilişkin kırmızı et üretim tahminleri incelendiğinde, toplam kırmızı et üretiminin 2015 yılında 1 milyon 187 bin 18 ton iken 2024 yılında 2 milyon 105 bin 895 ton olarak gerçekleştiği görüldü.

Kırmızı Et Üretiminde Kritik Düşüş

Kırmızı et üretiminin, 2023 yılında yüzde 70,1'ini sığır eti, yüzde 23,9'unu koyun eti, yüzde 5,4'ünü keçi eti ve yüzde 0,6'sını manda eti oluştururken, 2024 yılında yüzde 70,4'ünü sığır eti, yüzde 24,2'sini koyun eti, yüzde 4,7'sini keçi eti ve yüzde 0,7'sini manda eti oluşturdu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *