Konya Türkiye'nin yeni Marmara'sı olacak, bozkır limanı ülkeye can verecek

Konya Türkiye'nin yeni Marmara'sı olacak, bozkır limanı ülkeye can verecek

İstanbul'da 23 Nisan tarihinde yaşanan 6.2'lik deprem Marmara'daki sanayinin en güvenli bölge olan İç Anadolu'y, Konya ve bölgesine taşınması tartışmalarını alevlendirdi. Ankara İstanbul'a yatırım yapacaklara Konya'yı adres gösteriyor.

İstanbul'da yaşanın son deprem Marmara'daki sanayinin taşınması tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Marmara Bölgesi'nde devam eden deprem riskinden dolayı bölgede yer alan fabrikaların Konya'ya taşınması öneri yeniden masada.

Konya artık YHT ile liman şehri

Marmara Sanayi Bölgesi'nin kayda değer bir kısmının, Konya dahil 10 ile acilen konumlandırılmasının bir zorunluluk olduğunu dile getiren KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “Bu mesele artık son depremle birlikte milli güvenlik sorunu haline geldi” ifadelerini kullandı.

Ankara'da tek seçenek İç Anadolu

İstanbul'a ve hinterlandı İzmit'e, dolayısıyla Marmara bölgesine artık büyük yatırım yapılmazken, bu tür yatırım yapacak iş insanlarına Ankara "yatırımlarınızı Konya'ya yapın" diyor.

Türkiye ekonomisinin yüzde 50'si Marmara bölgesinde

Türkiye ekonomisinin yüzde 50’sinden fazlasının Marmara bölgesi konuşlu. Tek başına vergi gelirlerinin yüzde 57,67'sini sağlayan Marmara Sanayi Bölgesi, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 59'unu, ithalatın da yüzde 65,62'sini karşılıyor. Bölgede yatırım yapılmaması, konuşlu olanların taşınması ve yeni yatırımların yapılma İç Anadolu bölgesinde yapılmasına bir zorunluluk olarak bakılıyor.

Ankara'nın liste başında Konya var

Uzmanlar Marmara bölgesinin deprem riski, bu hamleyi zorunlu hale getirdiğini savunuyor. Marmara Bölgesi'nde başta deprem olmak üzere, birçok riskin bulunması ülke üretimi önündeki en büyük engel olarak nitelendiriliyor. Buna karşılık bu bölgedeki sanayi alanlarının kayda değer kısmının Orta Anadolu'ya taşınması için son depremle birlikte artık Ankara'da doğudan devrede.

Konya sanayii Türkiye'nin lokomotifi

Uzmanlara göre Konya'da sanayi işletmelerinin sektörel dağılımında ilk sırada yüzde 17,36 ile 'başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı', ikinci sırada 17,17 ile 'fabrikasyon metal ürünleri imalatı', üçüncü sırada ise yüzde 10,72 ile 'gıda ürünlerinin imalatı' alt sektörleri yer alıyor.

Konya'da bütün alt sektörlerde imalat yapılıyor. Konya'da tarımsal ve hayvansal ürünler önemini devam ettiriyor. Tarım makineleri, otomotiv yan sanayi, lastik-plastik ürünleri, ayakkabı, mobilya, tarıma dayalı işlenmiş ürünler, demir-çelik ürünleri, imalat makineleri, dokuma-giyim, tuz, alüminyum, mermer ticaret konusu olan sanayi ürünlerinden. Tarım makineleri ihracatında, metal işlemede, metal dökümünde, araç üstü ekipman üretiminde, yivsiz av tüfeği üretiminde ve ihracatında lider konumda olan Konya'da ayrıca Türkiye'nin en büyük tarım fuarı yer bulunuyor.

Merkez ilçelerin yanı sıra; Akşehir, Beyşehir, Çumra, Ereğli, Seydişehir gibi ilçelerde de ilin sanayi üretimine katkılar yapan sanayi kuruluşları bulunuyor. Konya, üretim ve sanayileşme konusunda bu sorumluluğu kaldırabilecek kapasiteye sahip

Türkiye'nin yeni Marmara'sı

Bu çerçevede sanayide Türkiye'nin lokomotifi olan Konya ve bölgedeki bazı kentlerin bu yükü güvenle ve hiç zorlanmadan omuzlayabileceği ifade ediliyor. Türkiye'nin yeni Marmara'sının Konya olacağı yüksek sesle ifade ediliyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.