Konya’daki gençlerin işsizlik sorununa radikal çözüm

Konya’daki gençlerin işsizlik sorununa radikal çözüm

Sadece Konya'nın değil Türkiye'nin sorunu haline gelen genç nüfusun işsiz kalma durumuna Konya Ticaret Odası çözüm arıyor.

Türkiye’nin genç işsizlik sorunu, çözüm bekleyen acil konular arasında yer alıyor. NEET (Eğitimde ve İstihdamda Olmayan Gençler) kategorisindeki gençler, ekonomik ve sosyal yapı açısından tehdit oluşturuyor. Kalkınma Odaklı Stratejik Araştırmalar Merkezi (KOSAM) tarafından hazırlanan rapor, saatlik çalışma modeli ile bu soruna yenilikçi bir çözüm sunuyor.

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, 15-24 yaş aralığındaki NEET genç sayısının kritik seviyelere ulaştığını vurguladı. KOSAM’ın “Testi Kırılmadan NEET’lere Ne Yapılmalı? Saatlik Çalışma Çözüm Mü?” raporu, yerel ve ulusal düzeyde farkındalık yaratmayı hedefliyor.

konya-ticaret-odasi-baskani-selcuk-ozturk.jpeg

ESNEK ÇALIŞMA HEM İŞÇİYE HEM İŞVERENE YARIYACAK
Türkiye’de NEET gençlerinin artışı ele alınarak saatlik çalışma modeli önerisi getirdiklerini ifade eden Başkan Öztürk, “Bu esnek çalışma biçimi, gençlerin işgücüne entegrasyonunu hızlandırırken, işverenlere de esneklik sunmaktadır. Ayrıca, NEET gençlerin, sertifikalı mesleki eğitimler ile desteklenmeleri gerekmektedir. Esnek çalışma modellerinin tercih edilmesi dikkate alındığında, akort veya parça başı ücret bazlı çalışma gibi alternatif çözümler de ciddi önem taşımaktadır. Gençler, her konuda kısa zamanlı odaklanma çağında yaşadıkları için uzun süreli işlerden ziyade saatlik veya parça bazlı işlere yönelmektedir. Aslında bu durum, NEET gençler için yeni fırsatlar sunmaktadır. Raporumuz, saatlik/parça bazlı çalışma modelini önceleyen, gençlerin işgücü dinamikleri ve yaşam tarzlarının değişimiyle birlikte esnek çalışma modellerine olan talebi de incelemektedir. Bu modelin etkinliği için, bağımsız çalışan haklarını düzenleyen bir yasal çerçeve, uygun sigorta sistemleri ve şeffaf vergilendirme gerekmektedir. Sonuçta ne eğitim öğretimde ne de istihdamda olmayan gençler için, kapsamlı planlama ve yasal düzenlemeler içeren saatlik çalışma modeli, farklı ve yenilikçi bir çözüm olarak öne çıkmaktadır” diye konuştu.

Bu model, genç işsizliğini çözmekle kalmayıp iş dünyasında köklü değişimlere de yol açacak. Öztürk, esnek çalışma modelinin gençlerin işgücüne entegrasyonunu hızlandıracağını, işverenlere de esneklik sunacağını belirtti. Sertifikalı mesleki eğitimlerin önemine de dikkat çekerek, gençlerin kısa süreli işlere yönelme eğilimlerinin yeni fırsatlar doğurabileceğini ifade etti.

Rapor, iş dünyası ve eğitim kurumları arasında iş birliği sağlanmasının önemine de vurgu yapıyor. Öne çıkan başlıklar arasında esnek çalışma modellerinin teşvik edilmesi, şehir bazlı NEET entegrasyon programları ve dijital okur-yazarlık eğitimleri yer alıyor.

konya-ticaret-odasi-issizlik-cozumu.jpeg

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.