Konyalı sanayicilerden çağrı. Bu iki soruna çözüm bulunmalı
Konya Sanayi Odası’nın Şubat Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Memiş Kütükcü’nün başkanlığında yapılan toplantıda, Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Büyükeğen, Oda’nın aylık faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Toplantıda ayrıca, KSO’nun 9. ve 10. Meslek Komitesi temsilcileri de birer sunum yaparak, komitelerinin faaliyetlerini anlatıp, taleplerini dile getirdi. İlk olarak sunumunu gerçekleştiren Konya Sanayi Odası’nın (KSO) Lastik, Kauçuk, Madeni Yağ, Boya, Gaz, Gübre ve İlaç Sanayini temsil eden 9. Meslek Komitesi Üyesi Mustafa Ildırar, kimya sektörünün doğal ve sentetik hammaddeleri kullanarak diğer imalat sektörlerinin ve tüketicilerin ihtiyacını karşılamak üzere üretim ve değişim yapan bir sektör olduğunu söyledi. Sektörlerinin ağırlıklı olarak petrokimya, sabun, deterjan, gübre, ilaç, boya-vernik, kauçuk gibi çeşitli kimyasal hammadde ve tüketim ürünlerinin üretiminin gerçekleştiği tesislerden oluştuğunu aktaran Ildırar, sektörün öne çıkan başlıca sorunlarını ise şöyle sıraladı: “Enerji maliyetlerinin yüksek olması, kalifiye personel bulunamaması, işçilik maliyetlerinin yüksek olması, finansman kaynağına ulaşımın zor olması, organize sanayi bölgelerinde dolum tesislerine iş yeri açma ruhsatı izni verilmemesi, sektörümüzün başlıca sorunlarıdır.”
GERİ DÖNÜŞÜME MANİ OLAN ÜRÜNLER, GERİ DÖNÜŞÜM KUTUSUNA ATILMAMALI
Daha sonra kürsüye gelen Konya Sanayi Odası’nın Plastik Boru ve Ek Parçaları, Plastik Doğrama ve Plastik Eşya Sanayini temsil eden 10. Meslek Komitesi Başkanı Ali Koçak, plastik sektörünün geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu söyledi. Plastiğin, başka hiçbir madde olmayan ekonomik, hafif ve dayanıklılık özelliklerini bir arada bulundurduğunu ifade eden Koçak, “Plastik, ambalaj malzemeler ve pet şişenin yanında gıda, ilaç, kozmetik, ambalaj, otomotiv, elektronik, tıp ve inşaat sektörlerinde yoğun olarak tercih edilen bir üründür. Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıklar, fiziksel ve kimyasal işlemlere tabi tutularak ikinci bir hammaddeye dönüştürülebilir. Etkili bir geri dönüşüm işlemi için tekrar kullanabilmek adına geri dönüşüme mani olabilecek maddeler geri dönüşüm kutusuna atılmamalıdır” diye konuştu.
ENERJİ MALİYETLERİNİN YÜKSEKLİĞİ BÜYÜK SORUN
Sektörün öncelikli sorunlarının başında enerji maliyetlerinin yüksek olması ve kalifiye eleman bulunamaması geldiğine dikkat çeken Koçak, “Hammadde ithalatında yaşanan yüksek maliyetler sebebiyle, ihracattaki gücümüz azalmaktadır. Bunun yanında, işçilik maliyetlerimizin çok yüksek olması, finansman kaynağına ulaşımın zorluğu ve KDV farklılarından kaynaklanan sorunlar, sektör sanayicilerimizin önde gelen sorunlarındandır” diye konuştu. Koçak, ayrıca meslek liselerinde plastik bölümü ile ilgili desteklerin verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.