Kuraklığa rağmen Konya'nın 'altın başak' ekonomisi umut veriyor
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 2025 yılında dünya genelinde buğday üretiminin yaklaşık %1 artarak 796 milyon ton olacağını öngördü. Bu artış, özellikle Avrupa Birliği'nde 2024 yılına kıyasla üretim artışına yol açacak olan genişleme ve verimlilik artışıyla sağlanabilecek.
Türkiye'nin tahıl ambarı Konya kuraklıkla boğuşuyor
Konya’nın, 2,6 milyon hektarlık tarım alanıyla, Türkiye’nin toplam tarım alanın yüzde 11.2’sini kapsıyor. Ancak uzun süredir devam eden kuraklık ve su kaynaklarındaki azalma, tarımsal üretimi ciddi şekilde tehdit ediyor.
Yüz ölçümünün yüzde 67’si tarım arazisi olarak kullanılan Konya’da 2 milyon 600 bin hektarlık ekim alanında üretim yapılıyor. Geçtiğimiz kış döneminde kar yağışının olmaması rekolte düşüşüne sebep oldu. Beklenen verimin olmadığı ovada arpa hasadı sona ererken, buğday hasadı yüzde 80 oranında tamamlanmıştı.
Don ve soğuk havalar buğdaylarda uç boşluklarına, tane boşluklarına neden oldu
Hasat döneminde buğday rekoltesinde geçtiğimiz dönemlere göre verim kaybı oldu. Geçen yıl buğday hasadında arpadaki gibi beklenen rekolteyi yakalanamadı. İklimsel kaynaklı nedenlerden dolayı verimde birtakım düşüşler gözlendi. Geçen yıl bütün olumsuzluklara rağmen 2 milyon ton civarında buğday hasadı gerçekleştirildi.
Daha önceki seneye oranla yüzde 5 oranında buğday ekiliş alanlarında artış oldu. Bin metrekarede, kıraç alanlarda 200 kilodan 500 kiloya kadar, sulak alanlarda da 450 – 500 kilodan 850 kiloya kadar verim alındı.
Çiftçiye sağlanan destek
Destekler önemseniyor. Çünkü girdi maliyetleri çok yüksek. Özellikle Konya Ovasında sulu tarım yapılan yerlerdeki maliyetlerin yüksek olması, verim alabilmek için çiftçilerin ekstra uyguladıkları gübre maliyetlerinin elektrik maliyetlerinin yüksek olduğu coğrafyada desteklemenin önemi çok yüksek kalıyor.
Altın başak ekonomisi
Konya'da bütün olumsuzluklara rağmen bu yıl da yüzlerin gülmesi bekleniyor. 'Altın başak' ekonomisinin geçen yıllarda oluğu gibi hem Konya hem de Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlaması bekleniyor. Bu yıl da 2 milyon tonun üzerinde altın başak hasadı yapılması bekleniyor.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.