Konya'nın güneş tarlası! Bilim kurgu filmlerini andırıyor

Konya'nın güneş tarlası! Bilim kurgu filmlerini andırıyor
Konya'da bulunan GES panelleri resmen bilim kurgu filmlerini andırıyor. Sosyal medyada büyük dikkat çeken fotoğraflar yatırımın büyüklüğünü gözler önüne serdi.

Konya'nın Karapınar ilçesinde yer alan, GES panelleri sosyal medyada gündem oldu. Kullanıcılar tarafından bilim kurgu filmlerini andırıyor yorumlarını alan paneller yatırımın boyutunu gözler önüne serdi.

2 MİLYON HANENİN İHTİYACI KARŞILANACAK

Avrupa'nın en büyük, dünyanın sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden biri olan Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nin (GES) büyük dikkat çekti. Daily Turkich sayfasında yer alan paylaşım bilim kurgu yorumlarını aldı.

whatsapp-image-2024-04-08-at-13-20-33.jpeg

Söz konusu yatırım Yıllık 3 milyar kilovatsaat elektrik üretiminin gerçekleştirileceği santralin söz konusu elektrik üretimi, Türkiye'nin elektrik tüketiminin yüzde 1'ine karşılık geliyor. Üretilecek elektrik aynı zamanda yıllık 450 milyon dolarlık döviz ikamesine karşılık gelirken, 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacı da bu santralden karşılanacak.

whatsapp-image-2024-04-08-at-13-20-33-1.jpeg

ÇÖLLEŞMENİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) yarışmalar kapsamında oluşturulan dünyanın ilk ve tek tam entegre güneş paneli fabrikası Kalyon Fotovoltaik'de (PV) üretilen panellerle kurulumu tamamlanan santralde, toplam 3 milyon 256 bin 38 güneş paneli kullanıldı.

whatsapp-image-2024-04-08-at-13-20-34.jpeg

Acıgöl Havzası'nın bilinçsiz tarım, iklim değişikliği ve yanlış sulama gibi nedenlerle çölleşmesi sonrasında arazinin yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak değerlendirilmesiyle, bölgede elektrik üretimi yanında istihdam olanakları da oluşturuldu.

Kaynak:Mustafa Kaya