Kredi kartı borcu olana müjde! Borçlar yapılandırılıyor

Bireysel kredi kartı borçlarına ve ihtiyaç kredisi geri ödemelerine yapılandırma müjdesi geldi. Buna göre borcunu ödemeyen kişiler borçlarını 60 güne kadar ödeyebilecek.
Kredi kartı borcu olana müjde! Borçlar yapılandırılıyor

Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliği'nde yapılan değişiklikler ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yeni Kurul kararıyla, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyen vatandaşlara yapılandırma imkanı getirildi.

bddk.jpg

Vatandaşa büyük fırsat

BDDK'nin düzenlemesine göre, bireysel kredi kartı borcunu ödemekte zorluk çekenler için 60 aya kadar yapılandırma fırsatı sunulacak. Kredi kartı dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, mevcut borç bakiyelerini 60 aya kadar yapılandırabilecekler. Her aya denk gelen taksit tutarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına dahil edilecek. Ancak, yapılandırılan borcun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.

kredi-karti-2.jpg

Faiz oranları değişiyor

TCMB ise kredi kartı yapılandırmalarında uygulanacak azami faiz oranını yüzde 3,11 ile sınırlandırdı. Ayrıca, ihtiyaç kredisi borcunu ödemeyenler de anapara ve faiz ödemelerinde 30 günden fazla gecikme yaşamaları durumunda, ilave kredi kullanmadan 60 aya kadar yapılandırma imkanına sahip olacaklar. Bu yapılandırma için borçlunun 1 yıl içerisinde başvurması gerekecek.

Asgari tutarda değişiklik

BDDK, kredi kartı borçlarının asgari ödeme oranlarında da önemli değişiklikler yaptı. 50 bin liraya kadar olan kredi kartları için dönem borcunun asgari ödeme oranı yüzde 20 olarak belirlenirken, 50 bin lira ve üzerindeki borçlar için bu oran yüzde 40 olarak uygulanacak.

BDDK'nın düzenlemeleriyle uyumlu olarak TCMB, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını da dönem borçlarına göre farklılaştırdı. Buna göre, dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için azami akdi faiz oranı yüzde 3,50, 25 bin ile 150 bin lira arasındaki kartlar için yüzde 4,25 ve 150 bin liranın üzerinde olan kartlar için yüzde 4,75 olarak uygulanacak. Nakit çekimlerde ise azami akdi faiz oranı yüzde 5 olarak sabit tutuldu.

Yeni faiz oranları 1 Kasım'da yürürlüğe girecek ve 24 Ekim'de TCMB tarafından duyurulacak.

Bu düzenlemeler, borçlarını ödemekte zorlanan bireyler için büyük kolaylıklar sağlayacak.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.