Milyonların gözü burada! Hükümetten ilk asgari ücret açıklaması

Milyonların gözü burada! Hükümetten ilk asgari ücret açıklaması

Milyonlarca çalışanın beklediği “Yeni asgari ücret ne kadar olacak?” ve “2025 asgari ücret ile alım gücü artacak mı?” sorularının sıklıkla sorulmaya başlandığı bu dönemde yeni asgari ücrete ilişkin hükümet kanadından da ilk açıklama geldi

Yılın son günlerinde belli olacak yeni asgari ücret için geri sayıma geçilirken yeni asgari ücret çalışanların ve işverenlerin önemli gündem maddesi olduğu kadar medyayı ve hükümeti de yakından ilgilendiriyor. Milyonlar gözünü asgari ücrete çevirdiği bu dönemde hükümet kanadından da ilk açıklama geldi. Ekonomi ve ücretler konusunda sessizliğini koruyan hükümetten 2025 asgari ücretiyle ilgili ilk açıklamanın gelmesi milyonları heyecanlandırdı.

ASGARİ ÜCRETTE YENİ TAHMİN

Ekonomi yönetimi temel prensip olarak asgari ücreti beklenen enflasyon oranında artırmayı öngörüyor. OVP’de 2025 yılı enflasyonu yüzde 17.5 olarak öngörülüyor. Ancak bu orandaki artışın Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda kabul edilmesi çok mümkün görünmüyor. Çünkü asgari ücrete bu yıl başında tek artış yapıldı ve ocak ayından bu yana aynı ücret ödeniyor. Eğer 2025 için öngörülen yüzde 17.5’lik enflasyon oranında artırılırsa asgari ücret 19 bin 977 lira olacak. Asgari ücret gerçekleşen enflasyon (yüzde 42) oranında artırılırsa 24 bin 142 lira olacak. Eğer asgari ücret 25 bin liraya çıkarsa artış oranı yüzde 47.04, 23 bin liraya çıkarılırsa yüzde 35.27 oranında artış yapılmış olacak.

HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA GELDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Asgari ücret milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiren önemli bir konu” derken konuya iliştin şu açıklamalarda bulundu:
“Asgari ücretin belirlenmesi tek başımıza hükümet olarak elimizde olan bir durum değil. Belirlemek için Asgari Ücret Tespit Komisyonumuz var. Aralık ayının başında inşallah bu süreci başlatacağız. Belirlenen yeni asgari ücretin çalışanlarımızın satın alma gücünü koruması çok önemli. Asgari ücreti minimum ücret olarak belirliyoruz, iş verenlerimiz bunun üzerinde ücret verebilirler. Yaşam standartlarını iyileştirecek, ekonomimizin de genel istikrarına, yapısına zarar vermeyecek düzeyde belirleneceğini umut ediyorum.”

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.