KONYA HABER
Konya
Parçalı bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Ara
BBN Haber Ekonomi Misafirliğe giderken artık alınamıyor! Kuruyemiş resmen lüks oldu

Misafirliğe giderken artık alınamıyor! Kuruyemiş resmen lüks oldu

Türkiye'de artan hayat pahalılığı, sofraların ve misafirliklerin vazgeçilmezi olan kuruyemişi de vurdu. Fiyatlardaki fahiş artışla birlikte, Antep fıstığının kilogramı 1.700 TL'ye, yerli cevizin kilogramı ise 1.000 TL'ye dayandı. Ankara Kuruyemişçiler Odası Başkanı Aytaç Sevimli, "Kuruyemiş artık lüks oldu. Eskiden misafirliğe giderken hediye olarak götürürdüm, şu anda götüremiyorum," diyerek acı tabloyu özetledi. Sevimli ayrıca, "Kendi cevizimiz, nasıl oluyor da ABD'den gelen ithal cevizden daha pahalı?" diyerek sektördeki çarpıklığa isyan etti.

KAYNAK: Haber Merkezi
Okunma Süresi: 2 dk

Fındık, fıstık, ceviz ve badem... Bir zamanlar her evin baş köşesinde duran bu lezzetler, artık cep yakan fiyatlarıyla adeta birer "lüks tüketim" ürünü haline geldi. Vatandaşlar, artan fiyatlar karşısında kuruyemiş tezgahlarına sadece bakmakla yetinirken, sektör temsilcileri ise hem satışların durmasından hem de gelecekte fiyatların daha da artmasından endişeli.

İŞTE TEZGAHTAKİ O DUDAK UÇUKLATAN YENİ FİYAT LİSTESİ

Ankara'daki kuruyemişçilerde, en çok tüketilen ürünlerin kilogram fiyatları şu seviyelere ulaştı:

Antep Fıstığı: 1.700 TL

Badem: 1.100 TL

Yerli Ceviz: 1.000 TL

Fındık: 900 TL

ODA BAŞKANI'NDAN ACI İTİRAF: “BEN BİLE MİSAFİRLİĞE GİDERKEN ALAMIYORUM!”

Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Aytaç Sevimli, durumun vahametini, kendi yaşadığı bir örnekle anlattı:

Eskiden vatandaşlar leblebi, çekirdek, fındık alırdı. Fakat kuruyemiş şu anda lüks oldu. Vatandaş evine sadece temel gıda maddelerini alabiliyor. Biz de alamıyoruz. Mesela ben de eskiden misafirliğe giderken elim boş gitmez, yanımda hediye olarak kuruyemiş götürürdüm. Şu anda götüremiyorum.

KRİZİN PERDE ARKASI: “KENDİ CEVİZİMİZ, ABD'DEN GELEN İTHAL CEVİZDEN DAHA PAHALI!”

Peki, fiyatlar neden bu kadar uçtu? Başkan Sevimli'ye göre, sorunun temelinde kuraklık, döviz kuru ve komisyoncular yatıyor. Ancak asıl acı olan, Türkiye'nin kendi üretimiyle ilgili yaşadığı çelişki: “Ülkemize ABD’den ceviz geliyor. Yerli cevizle ithal cevizi karşılaştırdığımızda, yerli cevizimiz daha pahalı. Peki, ülkemizde büyüyen ağacın ürünü nasıl oluyor da ithal üründen daha pahalıya geliyor? Bunun sebebi şu: Yıllar önce bizim ağaçlarımızı kestiler. Biz ceviz ağacından mobilyalar ürettik. Çiftçi de cevizden kazanamayınca mecburen ağaçlarını kesip mobilyacıya verdi. Biz bu konuda yabancıya muhtaç kaldık.”

ÇÖZÜM İÇİN ÇAĞRI: “YERLİ ÜRETİME DESTEK ŞART!”

Başkan Sevimli, bu krizden çıkışın tek yolunun, devletin çiftçiye destek vererek, yerli üretimi yeniden teşvik etmesi olduğunu belirtti. Aksi takdirde, kuruyemiş fiyatlarının gelecekte daha da yükselmesi kaçınılmaz görünüyor

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *