OECD’den korkutan Türkiye yorumu

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, (OECD) Türkiye’ye ilişkin büyüme beklentisi raporunu yayınladı.
OECD’den korkutan Türkiye yorumu

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye’ye ilişkin büyüme beklentisi raporunu güncelledi. Raporda, Türkiye'nin büyüme beklentileri aşağı yönlü revize edilirken, enflasyon tahminleri ise yükseltildi.

Küresel düzeyde büyüme 3,2 tahmin edildi

OECD, dünya genelinde dezenflasyon sürecinin devam etmesi, reel gelirlerin iyileşmesi ve birçok ülkede para politikasının daha az kısıtlayıcı olmasının talebi destekleyeceği beklentisiyle küresel büyüme tahminini yüzde 0,1 artırarak yüzde 3,2'ye çıkardı. 2025 yılı için ise küresel büyüme tahmini yüzde 3,2 olarak sabit bırakıldı.

Türkiye tahmini değiştirildi

Türkiye özelinde ise OECD, 2023 yılı için büyüme tahminini yüzde 0,2 aşağı yönlü revize ederek yüzde 3,2 olarak belirledi. 2025 yılı için de büyüme tahmini yüzde 0,1 aşağı çekilerek yüzde 3,1 olarak güncellendi.

Bununla birlikte, OECD Türkiye’de enflasyonun gelişmiş ülkelere kıyasla daha yüksek kalacağını öngörüyor. Türkiye'deki enflasyonun yıl sonuna kadar hafiflemesi beklenirken, yine de çift haneli seviyelerde kalmayı sürdüreceği tahmin ediliyor. 2023 sonunda yüzde 53,9 olarak beklenen 12 aylık ortalama enflasyonun 2024'te yüzde 0,5 artışla yüzde 56'ya çıkması öngörülüyor. 2025 için ise enflasyon tahmini yüzde 0,2 artışla yüzde 29,2 olarak revize edildi.

OECD, Türkiye’de enflasyonun düşürülmesi ve hedefe ulaşılması için sıkı para politikasının 2025'in belirli bir dönemine kadar devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.